Master Leren en Innoveren

“De Master Leren en Innoveren heeft mij veel gebracht”

Afgestudeerde Rachèl Meijer

Ruim twee jaar geleden rondde Rachèl de Master Leren en Innoveren af. Ze vertelt hoe ze de kennis en ervaring die ze heeft opgedaan nog steeds toepast in haar huidige onderwijspraktijk. “Als je inzichten op wil doen om het onderwijs te verbeteren, versterken en innoveren, dan is deze opleiding zeker een pré,” aldus Rachèl.

Van origine is Rachèl industrieel productontwerper, waarbij ze jarenlang als freelancer werkte. Na de geboorte van haar eerste kind, wilde ze meer zekerheid en zo startte ze met het geven van creatieve- en technieklessen in het basisonderwijs. “Lesgeven bleek mij veel meer plezier te geven dan ik had verwacht en zo begon ik met het opzetten van technieklijnen.” Ze merkte hierbij dat ze nog wat pedagogisch didactische vaardigheden miste en startte daarom met de Pabo bij Hogeschool Inholland, locatie Den Haag. Tegelijkertijd begon ze als leerkracht bij een kleine basisschool. “De combinatie van studie, werk en gezin was pittig, zeker met twee jonge kinderen,” zegt Rachèl.

"Dat voelde meteen goed. Deze opleiding reikt je namelijk tools aan om je eigen praktijksituatie te verbeteren.”

Expertise

Tijdens haar werk op de basisschool wilde Rachèl het onderwijs verbeteren en vernieuwen. De directeur van haar basisschool bleek niet open te staan voor veranderingen, maar ondanks dat zocht Rachèl manieren om haar school te versterken. “Ik ben geïnteresseerd in onderwijskunde en wilde mezelf op dat gebied verder ontwikkelen. Ook zag ik dat het onderwijs beter kan, uiteindelijk kwam ik na onderzoek bij de MLI terecht. Dat voelde meteen goed. Deze opleiding reikt je namelijk tools aan om je eigen praktijksituatie te verbeteren.”

Net toen Rachèl op het punt stond om een andere baan te zoeken, ging de directeur van haar basisschool met pensioen. Met de nieuwe directrice had ze direct een klik, nu was er wel ruimte om verbeteringen door te voeren. “Dat was precies op tijd, want onze school bleek voor de derde keer op een rij slecht gescoord te hebben bij de jaarlijkse beoordeling, zonder dat het team daarvan op de hoogte was. Samen hebben we de school toen weer op de rit gekregen, waarbij ik de kennis die ik bij de MLI opdeed, meteen goed kon inzetten, bijvoorbeeld door het coachen van mijn collega’s.” Het team zet de schouders eronder en na een hoop inspanning scoorde de school weer voldoende en kwam er steeds meer expertise en visie binnen de school. “Steeds meer collega’s besloten een opleiding te volgen, maar voor mij was het tijd om verder te gaan,” vertelt Rachèl.

"Als je meer kennis, ervaring en inzichten op wilt doen om het onderwijs te verbeteren, versterken en innoveren, dan is deze opleiding zeker een pré."

Kennis en vaardigheden inzetten

Rachèl solliciteert op een vacature bij Inholland en werkt tegenwoordig bij de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. “Ik ben hier op mijn plek en merk dat ik ook hier mijn kennis en vaardigheden goed kan inzetten. Verder is het fijn om weer les te geven, studenten te coachen en lesmateriaal te ontwikkelen.” De AdPEP-studenten werken twee dagen per week op een basisschool of kinderdagverblijf. Vanwege haar achtergrond kan Rachèl hen goed ondersteunen. “Ik weet hoe je dingen in het werkveld kunt omdraaien of verbeteren. Ik leer studenten ook wat wel en niet binnen hun cirkel van invloed ligt.” Rachèl vindt het fijn om haar kennis en eigen ervaringen te delen, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen om het lerarentekort. “We hebben nieuwe, sterke mensen nodig, misschien moet ik de politiek in, maar daarvoor is mijn liefde voor het onderwijs te groot.”

Aanbevelen

De MLI heeft ze alweer een tijdje achter de rug, maar ze blijft deze opleiding aanbevelen. “Als je meer kennis, ervaring en inzichten op wilt doen om het onderwijs te verbeteren, versterken en innoveren, dan is deze opleiding zeker een pré. Daarnaast bouw je een netwerk op en deel je ervaringen met mensen die ook in het onderwijsveld werken, wat voor een hele mooie wisselwerking zorgt. Ik wil bij Inholland verder met toegepast onderzoek. Het gaat mij niet om het uitvinden van nieuwe theorieën, maar wil wel achter dingen te staan die bewezen zijn. Kortom, ik ben blij dat ik deze opleiding heb gevolgd, het heeft mij echt veel gebracht,” aldus Rachèl.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228