Verpleegkunde duaal

Als verpleegkundige moet je sterk in je schoenen staan. En natuurlijk goed kunnen omgaan met mensen die ziek zijn. 

Hbo Verpleegkunde duaal

Voor wie

Jij:

  • wilt graag tegelijkertijd werken en leren;
  • bent sociaal en communicatief sterk;
  • wilt iets voor anderen betekenen en ze fysiek en mentaal sterker maken;
  • houdt van regelen en samenwerken;
  • bent een echte dienstverlener die zelfstandig, stabiel en flexibel is.

Als verpleegkundige moet je sterk in je schoenen staan en een doorzetter zijn. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je kunt omgaan met mensen die ziek zijn. Zij zijn het niet altijd met je eens en sommigen van hen worden niet meer beter. Dat vraagt nogal wat van je. En je hebt niet alleen contact met de zorgvrager. Je communiceert straks ook met familie of vrienden en met zorgverleners. Geeft die uitdaging jou energie? Schrijf je dan in voor deze opleiding!

Studieprogramma Verpleegkunde duaal

De duale opleiding Verpleegkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens het eerste jaar maak je kennis met alle onderdelen van het vak. Hieronder lees je wat je in ongeveer vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Jij leert straks over alle aspecten van de verpleegkunde. Vanaf het eerste jaar ontdek je hoe het is om samen te werken andere zorgverleners. Samen zoeken jullie naar de beste oplossing voor de zorgvrager. Dat kunnen ook innovatieve (ICT-) oplossingen zijn. Zoals eHealth of projecten die te maken hebben met welzijn en sport. Je durft dus buiten de lijntjes te denken. Ook leer je alles over de laatste ontwikkelingen in de zorg. Bijvoorbeeld over de groeiende vraag naar wijkverpleegkundigen.

Mens staat centraal
Mensen en de gezondheidszorg staan centraal bij de opleiding Verpleegkunde. Je leert alles over de zorg en hoe je mensen het beste helpt. Je ontdekt hoe het is om samen te werken met mensen uit andere vakgebieden. Je leert welke verpleegkundige handelingen je moet uitvoeren bij verschillende doelgroepen. Bij ouderen bijvoorbeeld, of bij mensen met een psychisch probleem of een verstandelijke beperking. Ook leer je hoe je iemand in beweging krijgt. Hoe zorg je ervoor dat heel verschillende mensen gezond worden en blijven? Jij helpt straks ook mensen om als ze thuis zijn om sterker en zelfstandiger te leven. En je durft met een kritische blik te kijken naar het vak van verpleegkundige. Zo kun jij straks de verantwoordelijkheid nemen om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Studievormen
Bij de opleiding Verpleegkunde volg je colleges en practica. Ook werk je in projectgroepen en voer je praktijkopdrachten uit. Dat doe je samen met docenten, onderzoekers en andere studenten. Stagelopen is een belangrijk onderdeel van je studie. Alle onderdelen sluit je af met een kennis- of vaardighedentoets, presentatie of verslag.

Twijfel je nog? 
Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidszorg, dan kun je de opleidingen Verloskunde, Mondzorgkunde en MBRT ook overwegen. Deze drie opleidingen vind je ook bij Inholland.

Jaar 1 - Vorming

Eerste jaar

Bij de duale opleiding volg je tijdens het eerste jaar een algemeen vormend gedeelte, samen met de voltijdstudenten. Je werkt dan dus nog niet volledig in de praktijk, maar studeert voltijds. Wel volg je tijdens het eerste jaar al een stage van 5 weken.

Zo verdiep je je in de verschillende velden waarin een verpleegkundige werkt. Je gaat op basis van iemands ziektebeelden en denkpatronen bedenken welke verpleegkundige stappen nodig zijn om diegene goed te kunnen verplegen. Dit kan een gesprek zijn na een angstige nacht, het uitvoeren van een aantal controles van vitale functies, of het verschonen van een verband. Daarnaast leer je voorlichting geven. Zo weet je hoe je bijvoorbeeld aan familieleden kunt uitleggen hoe zij het beste om kunnen gaan met hun vader die de ziekte van Alzheimer heeft.

Oriëntatie
Ook verbeter je de verpleegkunde. Je zet verschillende modellen in voor diverse verpleegkundige situaties, en past wetenschappelijk onderzoek toe in de praktijk. Als laatste oriënteer je je op het beroep. Je loopt namelijk al vroeg in de opleiding stage, zodat je een goede indruk krijgt of dit beroep bij je past. Daarbij ontwikkel je vaardigheden in het samenwerken met collega's, patiënten en andere professionals (artsen, fysiotherapeuten en sociaal werkers).

Vakken

Klinisch redenerenVerpleegkundige vaardighedenBiomedische wetenschappenOnderzoekend vermogenGezondheidskundePsychologieEthiekRecht

Jaar 2 - Leerwerkperioden

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Ook breng je het grootste gedeelte van het jaar door in de praktijk. Bij de duale opleiding noemen we dat geen stages, maar leerwerkperioden. Vanaf het tweede studiejaar breng je het grootste deel van je tijd door bij de instelling waar je in dienst bent.

Vakken

Klinisch redenerenVerpleegkundige vaardighedenBiomedische wetenschappenOnderzoekend vermogenGezondheidskundePsychologieEthiekRecht

Jaar 3 - Praktijk

Derde jaar

Het derde jaar staat vooral in het teken van praktijkvaardigheden. Je zult weinig tijd op de opleiding doorbrengen. 

Externe stage
Verder verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Tien weken lang loop je extern stage. Zo leer je alles dat je moet weten om straks overal terecht te kunnen.

Wil je stage lopen in het buitenland? Dan kan dat ook, maar dan moet je werkgever het daar wel mee eens zijn. Deze periode plannen we trouwens geen contacturen op school.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het laatste jaar werk je aan geïntegreerde praktijkopdrachten en volg je een minor naar keuze. Ook studeer je dit jaar af. Je werkt dan aan een afstudeerproject dat gekoppeld is aan de instelling waar je werkt.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Verpleegkunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! Ook kun je je inschrijven in het BIG-register als verpleegkundige niveau 6.

Opleidingsvarianten

Opleidingsvarianten

De studie Verpleegkunde kun je op twee locaties volgen: Amsterdam en Alkmaar. Ze hebben dezelfde onderwijsprogramma's. Wel kunnen de opleidingsvarianten per locatie verschillen

Amsterdam
In Amsterdam kun je de opleiding Verpleegkunde voltijd, deeltijd en duaal volgen. Ook kun je in de hoofdstad het honoursprogramma Technische Verpleegkunde volgen. In dit (extra) honoursprogramma (naast de voltijdopleiding of de duale opleiding) leer jij wat je moet doen in intensieve zorgsituaties, waarin elke minuut telt. In Amsterdam wordt al het onderwijs (van hbo- tot masterniveau) gegeven in één gebouw (VUmc Amstel Academie).

Alkmaar
In Alkmaar kun je de voltijdse, de duale en de deeltijdvariant volgen.

Nauwe samenwerking

Op beide locaties heb je vanaf het eerste jaar (internationale) stagemogelijkheden. We werken nauw samen met het werkveld en onderwijs. Zo sluit jouw studieprogramma nauw aan bij de praktijk en vervolgopleidingen. Voor welke locatie je ook kiest, je kunt rekenen op de persoonlijke, toegankelijke sfeer van Inholland. Docenten en coaches kennen je bij naam, hun deur staat altijd voor je open.

Honoursprogramma Technische Verpleegkunde

Honoursprogramma Technische Verpleegkunde

Wil je later werken op intensieve zorgafdelingen zoals de spoedeisende hulp, intensive care of anesthesie? Dan is het honoursprogramma Technische Verpleegkunde iets voor jou. Dit programma geeft talentvolle, ambitieuze studenten die extra uitdaging zoeken de mogelijkheid om zich naast de reguliere opleiding te verdiepen in de acuut intensieve zorg.

Het honoursprogramma dat je naast je reguliere opleiding volgt, zorgt voor een extra studiebelasting van ongeveer 8 uur per week.

Stage 
De opleiding beschikt over stageplaatsen in een groot aantal ziekenhuizen, zoals het VUmc, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, OLVG locatie West, Zaans Medisch Centrum, Spaarne Gasthuis, Heliomare, BovenIJ ziekenhuis en de Noordwest Ziekenhuisgroep. Vanaf het derde studiejaar loop je zoveel mogelijk stage op zorg-intensieve afdelingen. Bij je afstuderen komen de extra behaalde competenties op je diploma te staan.

Vrijstellingen
Met dit diploma kun je vaak meteen aan de slag op een intensieve afdeling en direct doorstromen naar een vervolgopleiding. Soms kun je ook vrijstellingen krijgen voor onderdelen van vervolgopleidingen. Denk hierbij aan: de opleiding tot ic-verpleegkundige, spoedeisende hulp-verpleegkundige of cardiac care-verpleegkundige.

Online Open Avond 10 februari

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Verpleegkunde duaal

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Stage in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Bij de duale opleiding verpleegkunde kun je tijdens het derde jaar kiezen voor een externe stage. Jaarlijks organiseren we informatiebijeenkomsten waarin we voorwaarden en mogelijkheden nader toegelichten en bespreken. 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!