Verpleegkunde duaal

Je kijkt verder dan iemands ziekte of aandoening en onderzoekt hoe iemand het beste geholpen kan worden.

Hbo Verpleegkunde duaal

Voor wie

Jij wilt mensen helpen, voor hen de handen uit de mouwen steken. Je kijkt graag verder dan iemands ziekte of aandoening. Uit oprechte interesse onderzoek je hoe iemand het beste geholpen kan worden. Soms gaat het om genezing, soms om leven met een bepaalde aandoening of om zo gezond mogelijk te blijven en ziekte te voorkomen. Maar altijd zet je je in voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Daar werk je voor, in teamverband.

Je deinst niet terug voor intense, heftige situaties. Je kunt omgaan met mensen op hun meest kwetsbare momenten en durft ook jezelf kwetsbaar op te stellen. Jij wilt in de zorg het verschil maken voor mensen. Waar je dat precies gaat doen, in het ziekenhuis, psychiatrie of de thuiszorg, voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen? Dat ontdek je de komende vier jaar. Verpleegkunde duaal bij Hogeschool Inholland is een brede opleiding, waar je discipline en doorzettingsvermogen, zelfreflectie en zelfstandigheid voor nodig hebt en goed moet kunnen plannen. Ben jij er klaar voor?

Studieprogramma Verpleegkunde duaal

In jaar één volg je hetzelfde programma als onze voltijdstudenten. Vanaf jaar twee ga je volledig aan de slag in de praktijk en zijn er terugkomweken en dagen op onze hogeschool. Je leert en werkt op verschillende afdelingen van je eigen instelling. In jaar drie is er ook een stage bij een andere zorginstelling. Ontdek hoe divers en dynamisch het vak is en wat het beste bij jou past.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Hogeschool Inholland ontdek je al snel wat het beroep van verpleegkundige inhoudt en hoe afwisselend het werk kan zijn. Al in jaar 1 trek je voor het eerst je verpleeguniform aan om dat te ontdekken. Vanaf jaar twee ga je als leerling-verpleegkundige aan de slag op verschillende afdelingen van de instelling waar je in dienst bent. Je hebt dus ook meteen een betaalde baan. In jaar drie is er een externe stage bij een andere zorginstelling. Misschien kun je zelfs naar het buitenland, als jouw werkgever dat goed vindt. Zo krijg je in theorie en praktijk alle competenties onder de knie, ga je evidence based en onderzoekend te werk en leer je ook ergens studie naar te doen, wat jou tot een allround verpleegkundige zal maken.

Mens staat centraal
Mensen en de gezondheidszorg staan centraal bij de opleiding Verpleegkunde. Je leert alles over de zorg en hoe je mensen het beste helpt. Je ontdekt hoe het is om samen te werken met mensen uit andere vakgebieden. Je leert welke verpleegkundige handelingen je moet uitvoeren bij verschillende doelgroepen. Bij ouderen bijvoorbeeld, of bij mensen met een psychisch probleem of een verstandelijke beperking.

Ook leer je hoe je iemand in beweging krijgt. Hoe zorg je ervoor dat heel verschillende mensen gezond worden en blijven? Jij helpt straks ook mensen om thuis sterker en zelfstandiger te leven. En je durft met een kritische blik te kijken naar het vak van verpleegkundige. Zo kun jij straks de verantwoordelijkheid nemen om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Studievormen
Om het vak echt in de vingers te krijgen, loop je stages in de duale instelling en een stage buiten de duale instelling. Daarnaast volg je colleges en practica. Ook werk je in projectgroepen en voer je praktijkopdrachten uit. Dat doe je samen met docenten, onderzoekers en andere studenten. Alle onderdelen sluit je af met een kennis- of vaardighedentoets, presentatie of verslag.

Twijfel je nog? 
Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidszorg, dan kun je de opleidingen Verloskunde, Mondzorgkunde en MBRT ook overwegen. Deze drie opleidingen vind je ook bij Inholland.

Jaar 1 - Vorming

Eerste jaar

Bij de duale opleiding volg je tijdens het eerste jaar een algemeen vormend gedeelte, samen met de voltijdstudenten. Je werkt dan dus nog niet volledig in de praktijk, maar studeert voltijds. Wel volg je tijdens het eerste jaar al een stage van vijf weken in je eigen duale instelling.

Je gaat op basis van iemands ziektebeelden en denkpatronen bedenken welke verpleegkundige stappen nodig zijn om diegene goed te kunnen verplegen. Je voert bijvoorbeeld een gesprek na een angstige nacht, voert een aantal controles uit van vitale functies of verschoont iemands verband. Daarnaast leer je voorlichting geven en kritisch nadenken over de klachten die een zorgvrager je vertelt of die je zelf signaleert.

Oriëntatie
Ook verbeter je de verpleegkundige zorg. Je zet verschillende modellen in voor diverse verpleegkundige situaties en past wetenschappelijk onderzoek toe in de praktijk. Ten slotte oriënteer je je op het beroep. Je loopt namelijk al vroeg in de opleiding stage, zodat je een goede indruk krijgt of dit beroep bij je past. Daarbij ontwikkel je vaardigheden in het samenwerken met collega’s, patiënten en andere professionals (artsen, fysiotherapeuten en sociaal werkers).

Jaar 2 - Leerwerkperioden

Tweede jaar

In het tweede jaar start het duale gedeelte van je opleiding. Je werkt vanaf nu minimaal 24 uur als leerling-verpleegkundige bij de instelling waar je in dienst bent. Daarnaast volg je een dag per 10 weken 10 dagen onderwijs.. Zo breng je het grootste gedeelte van het jaar door in de praktijk. Bij de duale opleiding noemen we dat geen stages, maar leerwerkperioden. Door deze koppeling tussen theorie en praktijk manier verdiep je jouw kennis en vaardigheden.

Jaar 3 - Praktijk

Derde jaar

Ook in het derde jaar kun je als student na twee jaar voltijdopleiding instromen in het duale programma. Dit hangt wel af van de duale werkgever. Ook dit jaar staat in het teken van praktijkvaardigheden, voorlichting, coachen, kennis, organiseren van zorg en een innovatieproject

Externe stage
Verder verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Tien weken lang loop je extern stage, dus buiten de instelling waar je als leerling-verpleegkundige werkt. Zo leer je alles dat je moet weten om straks overal terecht te kunnen.

Wil je stagelopen in het buitenland? Binnen de EU of zelfs in Zuid-Afrika, Kenia, Suriname en Aruba? Dan kan dat ook, maar dan moet je werkgever het daar wel mee eens zijn.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het laatste jaar werk je aan praktijkopdrachten (coachen en begeleiden, persoonlijke en professionele ontwikkeling) en volg je een minor naar keuze. Ook studeer je dit jaar af. Je werkt dan aan een opdracht Advies en Organisatie dat gekoppeld is aan de instelling waar je werkt. Je schrijft een adviesrapport om de organisatie van de zorg waar jij werkt te verbeteren.

Bachelor of Science
Heb je je opleiding Verpleegkunde met succes afgerond? Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen! Je schrijft je nu ook in in het BIG-register. Met de inschrijving mag je het werk van hbo-verpleegkundige uitvoeren en de beschermde titel van verpleegkundige voeren.

Opleidingsvarianten

Opleidingsvarianten

De studie Verpleegkunde kun je op twee locaties volgen: Amsterdam en Alkmaar. Ze hebben dezelfde onderwijsprogramma’s. Ben je op zoek naar extra uitdaging en ambieer je een carrière in de acute of intensieve afdelingen in het ziekenhuis? Overleg dan met je werkgever of het mogelijk is om Technische Verpleegkunde te volgen. In dit (extra) honoursprogramma (naast de voltijdopleiding of de duale opleiding) leer jij wat je moet doen in intensieve zorgsituaties, waarin elke minuut telt. Van de ene werkgever kun je hiervoor een extra dagdeel naar school, van de andere niet.

Amsterdam
In Amsterdam kun je de opleiding Verpleegkunde voltijd, deeltijd en duaal volgen. Ook kun je in de hoofdstad het honoursprogramma Technische Verpleegkunde volgen. In Amsterdam wordt al het onderwijs (van hbo- tot masterniveau) gegeven in één gebouw aan De Boelelaan, op steenworp afstand van Amsterdam UMC, locatie VUmc: goed bereikbaar met tram, trein, metro en bus.

Alkmaar
In Alkmaar kun je de voltijdse, de duale en de deeltijdvariant volgen. Op deze locatie kun je gratis parkeren.

Nauwe samenwerking
Op beide locaties heb je (internationale) stagemogelijkheden. We werken nauw samen met het werkveld en onderwijs, zodat jouw studieprogramma aansluit bij de praktijk en vervolgopleidingen. Voor welke locatie je ook kiest, je kunt rekenen op persoonlijke, toegankelijke sfeer van Inholland. Docenten en coaches kennen je bij naam en hun deur staat altijd voor je open. Vanaf dag één behoor je tot ons team, als een collega: iemand die het vak nog moet leren, maar ook als een uniek mens van wie wíj kunnen leren. Jij neemt en geeft. De sfeer is persoonlijk, dankzij het accent op kleine werkgroepen.

Honoursprogramma Technische Verpleegkunde

Honoursprogramma Technische Verpleegkunde

Wil je later werken in de acute of intensieve zorg, zoals op afdelingen als de spoedeisende hulp of de intensive care? Ben je bereid om daar extra hard voor te werken? Kies dan voor ons honoursprogramma Technische Verpleegkunde. Dit volg je naast je reguliere programma vanaf je eerste studiejaar, als je goede studieresultaten hebt. Je betaalt hiervoor alleen extra kosten voor leermiddelen. Wanneer je het programma weet af te ronden, kun je direct doorstromen naar afdelingen met acute- en intensieve zorg.

Combinatie met duale opleiding
Technische Verpleegkunde is binnen een beperkt aantal ziekenhuizen ook te volgen als duaalstudent. Dit dien je bij je sollicitatie bij het ziekenhuis aan te geven. Zij kunnen jou daarover informeren. Besef ook dat de combinatie van werken, leren én een extra programma zeer pittig is.

Toelatingscriteria
Om te kunnen deelnemen aan dit programma moet je als student van de bachelor Verpleegkunde voldoen aan een aantal gestelde criteria, zoals het behalen van toetsen uit de eerste helft van het eerste jaar.

Ben je in het bezit van een AIZ-propedeuse (voor acute en intensieve zorg, programma Hogeschool van Amsterdam)? Dan kun je in jaar twee van de bachelor instromen en ben te toelaatbaar tot het honoursprogramma.

Programma
Neem je deel aan het honoursprogramma? Dan begin je in de tweede helft van je eerste studiejaar met het pre-honoursprogramma. Dit is een voorbereidend programma dat je in jaar twee afrondt. Het pre-honoursprogramma bestaat voornamelijk uit theorie (verdieping van de vakken uit het reguliere onderwijs) en deels uit praktijkonderwijs.

In jaar drie en vier van je opleiding Verpleegkunde stroom je door in de hoofdfase van het honoursprogramma. Naast theorie ga je ook met praktijkonderdelen aan de slag om je kennis toe te passen.

Met de theorie en praktijk van het programma leer je opvang en zorg te bieden aan acuut zieke patiënten. Denk aan patiënten die een levensbedreigend probleem hebben in de ademhaling of bloedcirculatie. Je zult uiteindelijk in staat zijn een instabiele patiënt op te vangen en een reanimatie te leiden.

De theorie van het programma bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

 • Vitale functiekunde
 • Advanced Life Support (ALS)
 • ABCDE-scenario onderwijs
 • ECG-onderwijs ( ritme- en geleidingsstoornissen en 12-leads ECG)
 • Technische handelingen voorkomend op afdelingen van technische verpleegkunde
 • Reflectie op traumatische ervaringen in de acute- en intensieve zorg

De praktijkvakken bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Advanced Life Support (ALS)
 • ABCDE-scenario onderwijs
 • Verpleegtechnische handelingen die voorkomen op afdelingen van technische verpleegkunde

Stages
In jaar drie en vier loop je stages op specifieke afdelingen, zoals dialyse, acute-opnameafdeling, COVID-afdelingen, cardiologie of CCU, eerste hart- of longhulp, spoedeisende hulp of intensive care. Deze stages zijn niet toegankelijk voor reguliere Verpleegkunde-studenten. We bieden stageplaatsen in ziekenhuizen, zoals:

 • VUmc
 • OLVG, locatie West
 • Zaans Medisch Centrum
 • Spaarne Gasthuis
 • BovenIJ ziekenhuis
 • De Noordwest Ziekenhuisgroep

Vrijstellingen vervolgopleidingen
Mocht je na afronding van het honoursprogramma direct willen doorstromen naar een vervolgopleiding, dan kun je soms vrijstellingen krijgen voor onderdelen. Denk hierbij aan de opleiding tot intensive care-, spoedeisende hulp- of cardiac care-verpleegkundige. Het honoursprogramma leidt je theoretisch op tot het niveau van Medium Care Verpleegkundige. Uit onderzoek onder onze afstudeerders blijkt dat vrijwel alle studenten direct doorstromen naar specialisaties binnen de acute- en intensieve zorg.

Diploma
De hbo-opleiding Verpleegkunde geeft jou op het diploma de titel Bachelor of Science (BSc). Als student van het honoursprogramma worden daar extra behaalde competenties aan toegevoegd. Hier ontvang je een certificaat voor.

Contact
Heb je vragen over het honoursprogramma Technische Verpleegkunde? Stuur ons dan een mail: technischeverpleegkunde@inholland.nl.

Extra Open Avond 7 juni

Meld je aan!

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Verpleegkunde duaal

Studiebegeleiding

Als verpleegkundige kun je tegen een stootje. Je bent weerbaar en dat is iets waarin je jezelf gaat ontwikkelen. Dat lukt het beste in een veilige, vertrouwde leeromgeving, waar we op elkaar letten, je vanaf onze eerste kennismaking gezien wordt en waar we oprecht geïnteresseerd zijn in jou. Wij stellen ons open naar jou, zoals jij je leert open stellen naar de patiënt, om in alle eerlijkheid van elkaar te leren. We heten jou welkom in onze collegiale leergemeenschap vol diversiteit.

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en er zijn groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag.

Stage in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Bij de duale opleiding verpleegkunde kun je tijdens het derde jaar hiervoor kiezen als je op zoek gaat naar een externe stage. Dit kan binnen de EU, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Afrika, Kenia, Suriname en Aruba.
Jaarlijks organiseren we informatiebijeenkomsten waarin we voorwaarden en mogelijkheden nader toelichten en bespreken.

Nieuws vanuit de opleiding Verpleegkunde

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!