Verpleegkunde duaal

Als verpleegkundige moet je sterk in je schoenen staan en vanzelfsprekend goed kunnen omgaan met mensen die ziek zijn. Dat vergt wat van je.

Hbo Verpleegkunde duaal

Voor wie

Jij wil graag al werkend en lerend tegelijk iets voor anderen betekenen en ze fysiek en mentaal sterker maken. Ook ben je sociaal, communicatief ingesteld en houd je van coördineren en samenwerken. Jij bent graag de spil en een echte dienstverlener die zelfstandig, stabiel en flexibel is. Als verpleegkundige moet je sterk in je schoenen staan, een doorzetter zijn en vanzelfsprekend goed kunnen omgaan met mensen die ziek zijn. Zij zijn het niet altijd met je eens en sommige van hen worden niet meer beter; dat vergt wat van je. Daarbij heb je niet alleen contact met de zorgvrager, je krijgt ook te maken met familie of vrienden en met zorgverleners zoals artsen, fysiotherapeuten en maatschappelijk werkers.

Studieprogramma Verpleegkunde duaal

De duale opleiding Verpleegkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens het eerste jaar maak je kennis met alle facetten van het vak. Hieronder lees je wat je in ongeveer vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Alle facetten van verpleegkunde komen tijdens deze duale opleiding aan bod. Je werkt al vanaf het eerste jaar samen met andere zorgverleners. Samen zoeken jullie naar de beste oplossing voor de zorgvrager. Dat kunnen ook innovatieve (ICT) oplossingen zijn, zoals e-health of projecten die raken aan welzijn en sport. Ook leer je over ontwikkelingen in de zorg, zoals een stijgende vraag naar wijkverpleegkundigen.

Mens staat centraal
Gezondheidszorg en de mens staan centraal binnen de opleiding Verpleegkunde. Je leert alles over de zorg en begeleiding van mensen, en je krijgt inzicht in de samenwerking tussen verschillende disciplines. Je leert welke verpleegkundige handelingen je moeten uitvoeren bij verschillende doelgroepen, zoals ouderen of mensen met een psychisch probleem of een verstandelijke beperking. Ook leer je hoe je iemand activeert om gezond te worden en te blijven, preventief en bij problemen. Of om eenmaal weer thuis, met hulp van vrienden en familie, sterker en zelfstandiger te leven. En, je leert verpleegkundig redeneren en met een kritische blik kijken naar de verpleegkundige beroepsuitoefening, om uiteindelijk de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Studievormen
Bij de opleiding Verpleegkunde volg je colleges en practica. Ook werk je in taakgerichte projectgroepen en voer je praktijkopdrachten uit, samen met docenten, onderzoekers en andere studenten. Het lopen van verschillende stages vormt een belangrijk onderdeel van je studie. Alle onderdelen sluit je af met een kennis- of vaardighedentoets, presentatie of verslag.

Twijfel je nog? 
Wanneer je geïnteresseerd bent in de gezondheidszorg, dan kun je de opleidingen Verloskunde, Mondzorgkunde en MBRT ook overwegen. Deze drie opleidingen worden door Inholland aangeboden. Andere verwante opleidingen zijn onder andere de opleiding voor Anesthesiemedewerker en de opleiding voor Operatieassistent bij het VUmc.

Jaar 1 - Vorming

Eerste jaar

Bij de duale opleiding volg je tijdens het eerste jaar een algemeen vormend gedeelte, samen met de eerstejaars van de voltijdopleiding. Je werkt dan dus nog niet volledig in de praktijk, maar studeert voltijds. Wel volg je tijdens het eerste jaar al een stage van 5 weken.

Zo verdiep je je in de verschillende velden waarin een verpleegkundige werkzaam is. Je gaat op basis iemands ziektebeelden en denkpatronen bedenken welke verpleegkundige stappen nodig zijn om hem of haar goed te kunnen verplegen. Dit kan een gesprek zijn na een angstige nacht, het uitvoeren van een aantal controles van vitale functies, of het verschonen van een verband. Daarnaast leer je voorlichting geven. Zo weet je hoe je bijvoorbeeld aan familieleden kan uitleggen hoe zij het beste om kunnen gaan met hun vader die de ziekte van Alzheimer heeft.

Oriëntatie
Ook verbeter je de verpleegkunde. Je zet verschillende modellen in voor diverse verpleegkundige situaties, en past wetenschappelijk onderzoek toe in de praktijk. Als laatste oriënteer je je op het beroep. Je loopt namelijk al vroeg in de opleiding stage, zodat je een goede indruk krijgt of dit beroep bij je past. Daarbij ontwikkel je vaardigheden in het samenwerken met collega's, patiënten en andere professionals (artsen, fysiotherapeuten en sociaal werkers).

Vakken

Klinisch redenerenVerpleegkundige vaardighedenBiomedische wetenschappenOnderzoekend vermogenGezondheidskundePsychologieEthiekRecht

Jaar 2 - Leerwerkperioden

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Ook breng je het grootste gedeelte van het jaar door in de praktijk. Bij de duale opleiding wordt dan niet gesproken van stages, maar van leerwerkperioden. Vanaf het tweede studiejaar breng je het grootste deel van je tijd door bij de instelling waar je in dienst bent.

Vakken

Klinisch redenerenVerpleegkundige vaardighedenBiomedische wetenschappenOnderzoekend vermogenGezondheidskundePsychologieEthiekRecht

Jaar 3 - Praktijk

Derde jaar

Het derde jaar staat voornamelijk in het teken van praktijkvaardigheden. Je zult weinig tijd op de opleiding doorbrengen. 

Externe stage
Verder verdiep je jouw kennis en vaardigheden, en loop je gedurende tien weken extern stage. Zo ben je, ook al volg je de duale opleiding, straks breed inzetbaar. 

Wil je stagelopen in het buitenland? Dan kan dat ook, maar wel in overleg met je werkgever. Deze periode worden er overigens geen contacturen op school gepland.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het laatste jaar werk je aan geïntegreerde praktijkopdrachten. Ook studeer je dit jaar af. Je werkt dan aan een afstudeerproject dat gekoppeld is aan de instelling waar je werkt.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Verpleegkunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen! Ook kun je je inschrijven in het BIG-register.

Opleidingsvarianten

Opleidingsvarianten

De studie Verpleegkunde kun je op twee locaties volgen: in Amsterdam en in Alkmaar. Allebei bieden ze dezelfde onderwijsprogramma's aan, al kunnen de opleidingsvarianten wel per locatie verschillen

Amsterdam
Locatie Amsterdam biedt zowel de voltijdse als de duale variant en de deeltijdopleiding aan. Ook kun je in de hoofdstad het honoursprogramma Technische Verpleegkunde volgen. Dit (extra) honoursprogramma (naast de voltijdopleiding of de duale opleiding) bereidt je voor op intensieve zorgsituaties, waarin elke minuut telt. In Amsterdam vindt al het onderwijs (van hbo- tot masterniveau) plaats in één gebouw (VUmc Amstel Academie).

Alkmaar
In Alkmaar kun je de voltijdse, de duale en de deeltijd variant volgen.

Nauwe samenwerking

Op beide locaties heb je vanaf het eerste jaar (internationale) stagemogelijkheden. We werken nauw samen met het werkveld en onderwijs, zodat jouw studieprogramma nauw aansluit bij de praktijk en vervolgopleidingen. Voor welke locatie je ook kiest, je kunt rekenen op persoonlijke, toegankelijke sfeer van Inholland. Docenten en coaches kennen je bij naam, hun deur staat altijd voor je open.

Honoursprogramma Technische Verpleegkunde

Honoursprogramma Technische Verpleegkunde

Wil je later werken op intensieve zorgafdelingen zoals de spoedeisende hulp, intensive care of anesthesie, dan is het honoursprogramma Technische Verpleegkunde iets voor jou. Dit programma geeft talentvolle, ambitieuze studenten die extra uitdaging zoeken de mogelijkheid om zich naast de reguliere opleiding te verdiepen in de acuut intensieve zorg.

Het honoursprogramma dat je naast je reguliere opleiding volgt, zorgt voor een extra studiebelasting van ongeveer 8 uur per week.

Stage 
De opleiding beschikt over stageplaatsen in een groot aantal ziekenhuizen, zoals het VUmc, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, OLVG locatie West, Zaans Medisch Centrum, Spaarne Gasthuis, Heliomare, BovenIJ ziekenhuis en de Noordwest Ziekenhuisgroep. Vanaf het derde studiejaar loop je zoveel mogelijk stage op zorg-intensieve afdelingen. Bij je afstuderen komen de extra behaalde competenties op je diploma te staan.

Vrijstellingen
Met dit diploma kun je vaak meteen aan de slag op een intensieve afdeling en direct doorstromen naar een vervolgopleiding. Soms kun je ook vrijstellingen krijgen voor onderdelen van vervolgopleidingen. Denk hierbij aan: de opleiding tot ic-verpleegkundige, spoedeisende hulp-verpleegkundige of cardiac care-verpleegkundige.

Lees meer over Technische Verpleegkunde

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Verpleegkunde duaal

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

 

Stage in het buitenland

Zie je een avontuur in het buitenland zitten? Bij de duale opleiding verpleegkunde kun je tijdens het derde jaar kiezen voor een externe stage. Jaarlijks worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd waarin voorwaarden en mogelijkheden nader worden toegelicht en besproken. 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!