Maatschappelijke opleidingen om mensen te helpen

Ontdek of Mens & Gezondheid bij je past

Zit er iemand in je omgeving niet lekker in zijn of haar vel? Dan ben jij de eerste die voor diegene klaarstaat. Een wandeling, een goed gesprek, óf een gezond diner op tafel toveren: jij helpt graag de mensen om je heen. En jij wilt later ook je werk hiervan maken. Want mensen helpen zit in jouw bloed; je bent zorgzaam, sociaal en staat altijd voor iedereen klaar. Je hebt oog voor detail, kunt goed communiceren en je bent emotioneel stabiel. Het liefst houd jij je dagelijks bezig met het thema ‘mens en gezondheid’ en het welzijn van anderen in Nederland. Niet alleen tijdens een wereldwijde pandemie, maar juist ook op kleinere schaal. Of dat nu is als verpleegkundige in het ziekenhuis, of als onderzoeker in het laboratorium. Eén ding weet je zeker: jouw doel in het leven is om mensen te helpen en ze verder te brengen.

Ben jij er klaar voor om mensen na jouw hbo-opleiding maatschappelijk werk op een professionele manier te helpen? Wil jij je dagelijks bezighouden met mensen en hun gezondheid? Ontdek dan welke maatschappelijke opleidingen bij jouw interesses passen en draag bij aan het welzijn in Nederland en daarbuiten!

Vrienden omschrijven mij als:

empathisch

sociaal

zorgzaam

Ontdek onze opleidingen

Doe de Studiekeuzetest

Maatschappelijke opleidingen om jouw steentje bij te dragen

Persoonlijke aandacht, wie houdt daar niet van? Je wordt er blij van én het geeft je zelfvertrouwen. Aandacht is dus essentieel voor mens en dier, maar helemaal voor degenen die hulpbehoevend zijn, zoals ouderen of patiënten. Het gaat vaak om persoonlijk contact maken, goed luisteren en rekening houden met individuele behoeften. Met één van onze maatschappelijke opleidingen speel jij straks dus een belangrijke rol in het leven van deze mensen, zoals Social Work. Maak als jongerencoach bijvoorbeeld het verschil voor jongeren met problemen, of als woonbegeleider in de verslavingszorg. Heb je meer interesse in de ontwikkeling van kinderen en jongeren? Volg dan de maatschappelijke opleiding Pedagogiek en word bijvoorbeeld pedagogisch werker of opvoedingsondersteuner. Vind je dieren voornamelijk interessant? Met de maatschappelijke opleiding Dier in de Duurzame Samenleving bedenk je straks innovatieve ideeën waarbij je dieren kunt betrekken, zoals ziekten bij mensen opsporen.

Wil jij je ontwikkelen tot een breed onderlegde professional op het gebied van maatschappelijk werk? Wil je straks mensen of dieren helpen én een steentje bijdragen aan de maatschappij? Sta jij altijd voor iedereen klaar en is het nu tijd om voor jezelf te kiezen en jezelf te gaan ontwikkelen?

Ontdek dan welke hbo-opleiding maatschappelijk werk bij jou past

Bekijk alle maatschappelijke opleidingen


“De onderzoekswereld trekt mij aan, omdat je echt iets bijdraagt. Ik vind het belangrijk om werk te doen dat ik over tien jaar nog steeds geweldig vind.”

Jonne Snitselaar, afgestudeerde Biologie en Medisch Labratoriumonderzoek

Help straks na jouw maatschappelijke opleiding mensen met problemen

Mensen helpen met problemen geeft jou voldoening

Wil je met innovatieve ideeën voor de zorg mensen helpen? Of ben jij iemand die het liefste voor anderen zorgt, bijvoorbeeld als verpleegkundige of mondhygiënist? Als jij van ‘mensen helpen met problemen’ je beroep wilt maken, dan zijn er verschillende maatschappelijke studies die jou daarvoor opleiden. Wil je bijvoorbeeld in de gezondheidszorg werken en de nieuwste technische ontwikkelingen op de voet volgen? Dan is de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken echt iets voor jou. Je helpt mensen dan door hun gezondheid in beeld te brengen met bijvoorbeeld röntgen- of bestralingsapparatuur. Er zijn ook andere maatschappelijke hbo-opleidingen waarbij je mensen helpt en maatschappelijk werk verricht. Jonne Snitselaar heeft bijvoorbeeld na zijn studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek meegewerkt aan een coronavaccin. Werk jij straks liever in het ziekenhuis als verpleegkundige? Tijdens de hbo-opleiding Verpleegkunde leer je hoe je iemand kunt helpen weer gezond te worden. Je leert mensen kennen en bouwt een band met ze op.

Help jij graag anderen met hun problemen? Wil je de nieuwste technieken in de zorg ontdekken en kijken hoe je deze kunt toepassen in je beroep? Of wil je met jouw beroep juist graag mensen fysiek helpen die zorg nodig hebben?

Wil je met jouw werk bijdragen aan het welzijn van Nederland?

De Instagram-accounts die jij volgt, hebben bijna allemaal wat te maken met sport, voeding of welzijn, oftewel: een gezonde levensstijl. Jij vindt de video's van Joël Beukers ‘goud’ en zelf post je ook graag de perfecte açai bowl. Hiermee motiveer jij namelijk anderen en dat is waar jij de meeste energie uithaalt! De juiste voeding en beweging kan het leven van iemand veranderen. Jij wilt dan ook mensen helpen door ze te motiveren om hun levensstijl aan te passen. Hiermee draag je je steentje bij aan het welzijn in Nederland. Jouw passie voor sport kun je goed kwijt in de welzijnsopleiding Sportkunde. Hier ligt de nadruk op leefstijl en gezondheid. Je kunt later aan de slag als personal trainer, maar ook als revalidatiemedewerker. Wil je je meer focussen op voeding? Kijk dan eens bij de welzijnsopleiding Food Commerce and Technology. Na deze studie werk je in de voedingsmiddelenindustrie en beslis je mee over wat Nederland eet. Je draagt dus actief bij aan het welzijn van Nederland.

Ben jij klaar om te duiken in de voedingsindustrie? Of wil je bijvoorbeeld na je opleiding aan de slag als zelfstandig sport- en bewegingsdeskundige? Kortom, wil jij bijdragen aan het welzijn in Nederland?

Bekijk dan welke welzijnsopleiding bij jou past!

Bekijk alle welzijnsopleidingen

Of doe een studiekeuzetest

Jouw baanperspectief

Denk onder meer aan deze beroepen:

Leefstijlcoach

Onderzoeker ontwikkellaboratoria

Sociaal werker

Verpleegkundige

Voedingsadviseur

Dit is straks jouw werkveld

Met Mens & Gezondheid kun je verschillende kanten op. Hieronder lees je voorbeelden van werkvelden waarin jij straks aan de slag kunt gaan.

Psychiatrische instelling

Na jouw maatschappelijke hbo-opleiding Social Work kun je bijvoorbeeld aan de slag als woonbegeleider in de psychiatrie. Psychische problemen hebben is voor sommige mensen nog een taboe, toch heeft bijna een kwart van de bevolking hiermee te maken. Een deel van hen woont dan ook in een instelling. Jij kunt straks met jouw expertise deze mensen helpen en voor hen klaarstaan. Tijdens deze hbo-opleiding maatschappelijk werk leer je bijvoorbeeld hoe je deze mensen professioneel kunt ondersteunen. Hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen, en waar mogelijk zelf de regie kunnen hebben. Het is maatschappelijk werk waarmee je anderen en het welzijn van Nederland kunt helpen en een steentje bijdraagt. Een mooi beroep!

Laboratorium

Jouw diploma Biotechnologie of Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek is in de pocket. Top! Wat nu? Na deze hbo-opleidingen maatschappelijk werk kun je op verschillende manieren mensen helpen. Je bent tenslotte een deskundig analist. Met alles wat je hebt geleerd, kun je bijvoorbeeld aan de slag als onderzoeker in een laboratorium in een groot ziekenhuis. Je draagt dan je steentje bij aan onder andere de genezing en bestrijding van ziekten. Of groei door tot leidinggevende van het laboratorium. Het mooie aan dit maatschappelijk werk is dat heel veel mensen straks blij zijn met wat jij doet, bent namelijk dagelijks bezig met maatschappelijk werk om mensen te helpen!

Sportbond

Jij krijgt energie van de sportwereld, mensen en gezondheid, en je wilt later ook graag werken bij een grote sportbond, zoals de KNVB of Judo Bond Nederland. Met de opleiding Sportkunde gaat jou dat lukken, bijvoorbeeld als sportbeleidsmedewerker. Je bent dan verantwoordelijk voor de uitvoering van het sport- en recreatiebeleid. Je ziet bijvoorbeeld toe op de verhuur van verschillende accommodaties van een club binnen de bond. Ook onderhoud je contacten met beheerders, verenigingen en andere beleidsmakers, zoals de gemeente of de provincie. Jouw taak is om het overzicht te houden en ervoor te zorgen dat verschillende doelgroepen aan gaan bewegen. Hiermee help je mensen en draag je je steentje bij aan het welzijn van Nederland!

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!