Leisure & Events Management voltijd

Gek op onvergetelijke belevenissen? Maak van je passie je beroep.

Hbo Leisure & Events Management

Voor wie

Bezoek je graag evenementen? Heb je misschien al eens een feest helpen organiseren of werk je ergens waar het draait om gastvrijheid en smaakt dat naar meer? Met Leisure & Events Management kun je van je passie een serieus beroep maken. Het gaat veel verder dan de uitvoering van evenementen. Je leert strategisch nadenken en creatieve concepten, ontwikkelen, onder meer met nieuwe digitale tools. Niet alleen voor een geweldige belevenis, maar ook als middel om bijvoorbeeld een buurt gezonder, inclusiever en duurzamer te maken. Je mouwen opstropen en een evenement neerzetten dat staat als een huis. Jij bent ondernemend genoeg om de organisatie op poten te zetten, samen met een team waarbinnen je heel goed zelfstandig kunt werken. En bij tegenslagen? Jij hebt de veerkracht, de motivatie en het doorzettingsvermogen om nieuwe oplossingen te vinden. Het is keihard werken. Alles voor de glimlach van de bezoeker. Want als die geniet, geniet jij nog het meest.

Klinkt goed? Bekijk hieronder het studieprogramma van Leisure & Events Management.

Studieprogramma Leisure & Events Management voltijd

Bij Leisure & Events Management leer je belevenissen ontwerpen, produceren en vermarkten. Dat doe je niet uit een boekje, maar zo snel mogelijk in de praktijk onder begeleiding van docenten uit het vakgebied.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Brede oriëntatie in de praktijk
Je begint het eerste jaar met een brede oriëntatie. Hoe divers is het werk? Welke rol kun jij spelen? Welke basiskennis heb je nodig? De theorie en praktische skills maak je je in het tweede jaar verder eigen. Vooral door te werken aan praktijkvraagstukken van echte opdrachtgevers, via een route waarin je steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Pak je kansen en kies vanaf je tweede studiejaar projecten uit één of verschillende focusgebieden: muziek, cultuur, sport en food, retail en hospitality. En organiseer je eigen stage met een bijbaan in de evenementenbranche, al is het achter de bar of de kassa: het is ontzettend leerzaam.

Werken aan uitdagende vraagstukken uit de stad
Vanaf het derde jaar verbreed jij je horizon. Je kiest de projecten en studieonderdelen die bij je passen. Je gaat interdisciplinair samenwerken met studenten van andere (creatieve) opleidingen van Hogeschool Inholland en richt je samen op een uitdagend vraagstuk uit de stad. Zo wordt een succesvolle belevenis geen doel op zich, maar een middel om bijvoorbeeld een buurt op de kaart te zetten, verschillende doelgroepen bijeen te brengen, mensen gezonder te laten leven of jongeren in aanraking te brengen met cultuur. Hiervoor zet jij jouw specifieke expertise en strategisch denkvermogen in. Precies zoals je later als professional ook moeilijke problemen zult helpen oplossen.

Stage in binnen- of buitenland
Je regelt zelf een plek voor een half jaar stage. Zo ontdek je hoe de praktijk werkt en kom je nog meer te weten over jezelf. Bijvoorbeeld door er een onvergetelijke stageperiode van te maken in een ander Europees land en te ervaren hoe daar leisure wordt beleefd en georganiseerd.

Afstuderen als creatieve professional
In het vierde jaar zet jij de laatste stap om een creatieve, flexibele, onderzoekende en zelfstandige professional te worden. Met jouw kennis en praktijkervaring ben jij klaar om in en om de grote stad belevenissen te creëren die betekenis hebben.

Twijfel je nog? 
Weet je niet zeker of Leisure & Events Management bij jou past? Kijk dan eens naar een opleiding die hierop lijkt:

Focusgebieden

Focus op muziek, cultuur, sport en hospitality

Bij Leisure & Events Management leer je door te doen. Binnen uiteenlopende projecten werk je samen met andere studenten aan projecten voor echte opdrachtgevers. Vanaf jaar 2 volg je je eigen route binnen de vier, elkaar overlappende focusgebieden die je in Amsterdam volop kunt vinden. Je kunt voor één of afwisselend voor verschillende focusgebieden gaan, dat is helemaal aan jou:

  • Het Amsterdams Geluid (muziek)
    Internationaal staan de Nederlandse elektronische muziek en festivals hoog aangeschreven en is het ADE (Amsterdam Dance Event) een begrip. Je hoort het natuurlijk op dancefestivals en in clubs, maar ook bij andere evenementen en bij allerlei mediaproducties. Is muziek je passie? Breng het live over bij verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld door mee te werken aan een festival. Of werk een concept uit om een merk met muziek te promoten of om een belangrijk maatschappelijk thema, zoals duurzaamheid of discriminatie, onder de aandacht te brengen.
  • Cultural Experiences (cultuur)
    Van podia tot media. Van muziek tot spoken word. Van musea tot street art. Cultuur maakt onze wereld mooier. Je leert fantastische culturele belevenissen te ontwerpen. Er zijn drie speerpunten. Local culture om de sociale binding in een buurt te versterken. Bijvoorbeeld met een fashion event in de openbare ruimte. Smart culture om nieuwe technologie in te zetten voor een nieuwe beleving van de stad. Denk aan augmented reality. Of Young culture om jongeren in aanraking te brengen met cultuur, onder meer door een aantrekkelijke programmering voor musea en podia te ontwikkelen.
  • Sports Experiences (sport)
    Vind je een gezond leven belangrijk? Help je graag mensen om fit te worden en te blijven? Trek ze met een prachtige, nieuwe belevenis over de streep. Zet een sportevenement op in de stad, een activatiecampagne voor een sportmerk of een programma om mensen te laten bewegen. En je zit ook zelf niet stil. Zo leer je bijvoorbeeld in het vierde jaar je medestudenten nog beter kennen door gezamenlijk allerlei sportactiviteiten uit te proberen.
  • Food, Retail & Hospitality (gastvrijheidssector)
    Wat maakt een evenement of locatie in de stad succesvol? Gastvrijheid is het sleutelwoord. Mensen willen zich welkom voelen, iets eten en drinken, kunnen winkelen. Als professional moet je daar dus verstand van hebben. Leer over de laatste trends en proef de praktijk: ontwerp bijvoorbeeld een belevenis voor een streekbierfestival, onderzoek hippe hotelconcepten of help een toekomstbestendig winkelplein ontwerpen.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Na een spetterende introweek leer je eerst je klas en Amsterdam goed kennen. Daarna word je breed opgeleid: je vergroot je creativiteit, leert praktijkonderzoek doen, ontwikkelt je organisatorische vermogen, kent de laatste ontwikkelingen in de vrijetijdsmarkt en begrijpt wat mensen in hun vrije tijd willen. Dat leer je het eerste jaar niet alleen met de nodige theorie, maar ook meteen in gezamenlijke projecten. Je doet onderzoek naar trends in Amsterdam, creëert een belevenis, organiseert een evenement voor een goed doel en je geeft leiding aan een poppodium door middel van een managementgame. Verder besteed je een minimaal aantal uren aan werkveldoriëntatie: je verdiept je in leisure-organisaties waar je nieuwsgierig naar bent.

Daarnaast werk je aan een brede set skills om van een belevenis een succes te maken en geleidelijk aan een professional te worden die strategisch kan denken. Je neemt hiervoor deel aan communicatietrainingen en volgt colleges in marketing, management en financiën. Je volgt ook specifieke cursussen gericht op vrije tijd, zoals Introducing Leisure, Imagineering en Event Management.

Studiereis naar het buitenland
In de derde periode ga je met de hele groep een week op studiereis naar het buitenland. Je kunt kiezen uit verschillende bestemmingen. De afgelopen jaren gingen we bijvoorbeeld naar Sevilla, Berlijn, Lissabon en Vilnius (Litouwen). Leuk en superleerzaam: je maakt kennis met onze partneruniversiteiten, onderzoekt poppodia, verdiept je in een andere cultuur en je leert je medestudenten beter kennen.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Inmiddels heb je gezien hoe breed en veelzijdig het vakgebied is, in Amsterdam en daarbuiten. We verwachten in het tweede jaar daarom meer zelfstandigheid van je. Hier krijg je ook de ruimte voor. Misschien ga je voor één focusgebied, zoals muziek, cultuur, sport of food, retail en hospitality. Of je kiest juist nog zo gevarieerd mogelijk. Wat jouw route ook is, je werkt hoe dan ook voor echte opdrachtgevers aan opdrachten die steeds complexer zijn. Je verdiept jouw kennis en past die toe in de praktijk.

In het eerste semester leer je placemaking: je realiseert een belevenis om in een plek in de stad extra aantrekkelijk te maken. In het tweede semester ga je een zakelijk event neerzetten. Ook leer je denken en doen als een echte experience designer: iemand die een fantastische belevenis voor bezoekers ontwerpt. Dit doe je in de projecten en je krijgt les in experience design.

De praktijk staat ook centraal in gastcolleges en bedrijfsbezoeken op het programma. Je werkt nu alleen nog maar voor opdrachtgevers.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Ons afstudeertraject bestaat uit jaar 3 en jaar 4. In deze twee jaar laat je zien dat je klaar bent voor het werkveld en dat je de competenties op afstudeerniveau beheerst. Om je hierbij te helpen bieden we je twee jaar lang afwisselend, praktijkgericht en uitdagend onderwijs aan: van stage, multidisciplinair keuzeonderwijs en studeren in het buitenland tot specifieke uitstroomprofielen en design based afstudeeronderzoek.

Stage
In het derde jaar loop je twintig weken stage. Je gaat nog meer de praktijk in en er wordt meer zelfstandigheid van je verwacht. Laat zien wat je in huis hebt voor een organisatie die jou aanspreekt. Wil je aan de slag voor een grote of kleine organisatie? Doe je graag praktisch en uitvoerend werk of iets strategisch en beleidsbepalend? Ga je voor een festival of voor een theater, voor sport of hospitality? Het aanbod in Amsterdam is overweldigend. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Ziggo Dome
  • Supperclub
  • Bevrijdingsfestival Haarlem
  • Tobacco Theater Amsterdam
  • Gemeente Diemen
  • Make-A-Wish
  • Amsterdam Tattoo Convention
  • Novotel
  • Puur bedrijfsevents
  • De Nieuwe Stad Placemaking
  • Live Online Events
  • Ripstar

Buitenland en interdisciplinair samenwerken
Naast je stage volg je in jaar 3 een semester keuzeonderwijs of ga je, als je wilt, een half jaar naar een ander Europees land.

Dit keuzeonderwijs is best bijzonder, want interdisciplinair samen met studenten van andere opleidingen van Hogeschool Inholland en soms zelfs met studenten uit het buitenland. Net zoals in de werkpraktijk. Bovendien krijg je heel veel vrijheid en je werkt ontwerpgericht: hiermee kun je je als professional in het werkveld echt onderscheiden.

Welk keuzeonderwijs kun je doen? Je kiest uit interdisciplinaire tracks binnen onze hogeschool om uitdagende problemen aan te pakken rond duurzaamheid, events, leiderschap, placemaking, ondernemerschap, media of toerisme. Waar zet jij het liefst je tanden in?

Heb je altijd al gedroomd van studeren in het buitenland? ‘Embrace the challenge and study abroad!’ Trek je stoute schoenen aan en kies voor een van onze partner-universiteiten in Barcelona, Gent, Stuttgart, Kopenhagen, Kajaani (Finland) Leicester, Bournemouth (Groot-Brittannië) of Vilnius (Litouwen). Merk hoeveel jij leert van een half jaar studeren in het buitenland.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In je vierde jaar maak je je laatste sprong naar het werkveld. Dat doe je het eerste semester in een van de focusgebieden: muziek, cultuur, sport of food, retail en hospitality. Opnieuw stort je je met jouw kennis en kunde op een complex vraagstuk van een echte opdrachtgever uit de Amsterdamse regio. Onderzoekend en experimenterend ontwikkel je een innovatief concept voor een belevenis. Hoe kun jij dit op basis van jouw waarden en dromen scherp in de markt zetten?

De laatste 5 maanden lever je je masterpiece op: een ontwerpgericht afstudeeronderzoek voor een opdrachtgever die jij interessant vindt. Je pakt een vraagstuk uit de praktijk, ontwerpt en test tot je een product hebt dat echt werkt en waar je opdrachtgever blij mee is. Na dit onderzoek presenteer je je afstudeerportfolio. Haal je deze? Gefeliciteerd, jij krijgt de titel Bachelor of Arts!

Leisure & events: de praktijk

Afgestudeerde aan het woord

Tweedejaars vertelt over de opleiding

“Aan het einde van de opleiding kent iedere student bijna iedere docent op een vrijwel persoonlijk level. Dit zorgt voor een ontzettend veilige studieomgeving en dat maakt de studie nog leuker dan dat hij al is.”

Robin van Geel, afgestudeerd in 2021

Open Avond woensdag 13 december

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Leisure & Events Management

Studiebegeleiding

We hebben oprechte aandacht voor jou. Waar loop je tegenaan, waar heb je een zetje nodig? We begeleiden jou in jouw persoonlijke studiereis die start met de spannende stap naar het hbo. Reken op een zachte landing in onze learning community. We creëren een vriendschappelijke sfeer waarin we met en van elkaar leren en elkaar leren kennen. Naast een coach voor je persoonlijke ontwikkeling die je zelf mag kiezen, word je begeleid door buddies en staan docenten voor jou om dat stapje extra te zetten.


 

Word actief binnen de opleiding

Onze opleiding is een learning community: studenten, partners uit het werkveld en docenten leren van elkaar. Als je je actief inzet binnen de opleiding leer je meer, breid je je netwerk uit en voel je je verbonden met studenten en docenten. Dat kan door buddy te worden, de introweek te organiseren, actief te zijn in de studievereniging of de open dagen te produceren.

Nieuws vanuit de opleiding Leisure & Events Management

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Leisure & Events Management voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228