Social Work voltijd

Je zet je graag in voor een gezonde samenleving, waarin mensen meer zijn dan een ziekte of een probleem.

Hbo Social Work

Voor wie

Je zet je graag in voor een gezonde samenleving. Een samenleving waarin mensen centraal staan. Waarin iemand meer is dan een ziekte of een probleem. Je kunt je dan ook goed verplaatsen in een ander en wilt hen helpen mee te doen aan die samenleving. Tegelijkertijd ben je kritisch en durf je een standpunt in te nemen bij lastige dilemma's. Kritisch ben je ook naar jezelf. Om je te kunnen inleven in kwetsbare mensen durf je jezelf kwetsbaar op te stellen. Daarom verwelkom je feedback van cliënten en vakgenoten als handig advies om verder te groeien in jouw vak. Spreekt jou dit aan? Dan ben je geknipt voor de vernieuwde bacheloropleiding Social Work.

Studieprogramma Social Work

De vierjarige opleiding Social Work combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Je kiest voor Social Work bij Hogeschool Inholland vanwege de brede, praktijkgerichte opleiding. Je leert verder te kijken dan je eigen vakgebied en je werkt samen met studenten van andere opleidingen. Vervolgens kies je een profiel, bijvoorbeeld jeugd of welzijn en samenleving. Of misschien spreekt langdurig complexe zorg je meer aan? Al tijdens de opleiding werk je met docenten, onderzoekers en andere studenten samen aan concrete vraagstukken in het werkveld.

Programma
Tijdens de opleiding verdiep je je in uiteenlopende sociale vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, armoede, macht en onmacht, gezond (samen)leven en diversiteit. Zo breed als deze issues klinken, zo divers komen die ook op het bordje terecht van een sociaal werker. In de eerste twee jaar passeren ze de revue en leer je de theorie en de vaardigheden om elk vraagstuk vanuit verschillende perspectieven te benaderen. 

Naast een stevige theoretische basis komt de praktijk meteen al volop aan bod. Je loopt bijvoorbeeld een dag mee in een instelling, doet vrijwilligerswerk in een buurthuis of ondersteunt als buddy een jongere. Vanaf het derde jaar kies je voor een profiel en volg je het onderwijs dat daarbij hoort. Je gaat je specialiseren en pakt steeds zelfstandiger complexere vraagstukken op.

Studievormen
In het opleidingstraject krijg je onder meer:

  • Actieve werkvormen, ook met ICT
  • Weblectures en werkcolleges
  • Praktijkprojecten
  • Individuele en groepsopdrachten
  • (Internationale) stages
  • Digitale leeromgeving
  • Zelfstandig onderzoek 

Twijfel je nog?
Weet je nog niet zeker of de opleiding Social work wat voor jou is, dan kun je ook kijken bij opleidingen die hierop lijken. Je kunt je namelijk op veel verschillende manieren inzetten voor een gezonde samenleving.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar krijg je volop ruimte om het werkveld van een sociaal werker te verkennen. Met welke vraagstukken krijg je in dit vak te maken? Wat voor mensen komen tegenover je te zitten en hoe kijken die aan tegen hun problematiek? Je leert ze al snel de regie in handen te geven. Natuurlijk niet alleen door de theorie te kennen. Al vroeg in het eerste jaar mag je opdrachten in de praktijk uitvoeren. Zo zie je welk effect jouw werk op anderen heeft.

Naast een stevige theoretische basis komt de veelkleurige praktijk meteen al volop aan bod. Je loopt bijvoorbeeld een dag mee in een instelling, doet vrijwilligerswerk in een buurthuis of ondersteunt als buddy een jongere. 

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Ook het tweede jaar benut je om je verder te oriënteren. Je bouwt je basiskennis verder uit en oefent nog meer vaardigheden. Nog steeds ben je een dag per week actief in de praktijk. Langzaamaan ontdek je welke kant van het vak jou het meeste aanspreekt. Daardoor kun je aan het eind van het jaar een goed keuze maken uit de profielen: jeugd, complexe en langdurige zorg of welzijn en samenleving. 

Na een brede oriëntatie kies je aan het eind van het tweede jaar een profiel:

  • Jeugd
  • Complexe en langdurige zorg
  • Welzijn en samenleving.

 

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de eerste helft van het derde jaar verdiep je je verder in jouw gekozen profiel. De theorie krijgt nu even voorrang. Toch verricht je ook deze maanden opdrachten in de praktijk.

Stage
Sociaal werker word je in de praktijk. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Daarom ga je in het tweede helft  van dit jaar stagelopen. Hierbij kom
 je in contact met verschillende doelgroepen. Daar leer je niet alleen hen maar ook jezelf kennen. Je stage sluit je af met een stageverslag.

Jij beslist
Kies de stageplek die het beste bij jouw voorkeuren ligt. Vergeet daarbij ook niet naar het buitenland te kijken. Het is jouw kans om daar nieuwe inzichten en methodieken te leren kennen. Bij de instelling waar je stage loopt, krijg je een praktijkbegeleider. Vanuit Inholland houden de docenten en je mentor/leercoach zicht op je ontwikkeling.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Het vierde jaar begint zoals het derde eindigt: met een stage. Deze loop je op dezelfde plek of je kiest een andere. Hiermee werk je toe aan je afstuderen, waarbij je op verschillende manieren aantoont dat je het vak van sociaal werker onder de knie hebt, zowel in de theorie als in de praktijk van alledag. Na je stage bepaal je samen met je coach hoe je al deze competenties kunt aantonen.

 Bachelor of Social Work
Als je de opleiding Social Work met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Social Work noemen!

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Social Work

Studiebegeleiding

Vanaf het moment van binnenkomst begeleiden we je op verschillende manieren. Je krijgt een mentor/leercoach met wie je contact hebt over je studievoortgang. Wat zijn je studieresultaten, hoe ontwikkel je je? Daarnaast vorm je een leerkring met enkele studiegenoten en een begeleider. Zo'n groepje wisselt van samenstelling, bijvoorbeeld per projectopdracht, rond leervaardigheden en je afstuderen. Ga je het werkveld in voor een stage? Ook dan word je begeleid, in dit geval door je docent van Inholland en de praktijkbegeleider op je stageplek.

 

Studeren in het buitenland

Als sociaal werker leer je om je te verplaatsen in de ander. Neem dat verplaatsen gerust letterlijk en stap voor je stage de grens over. Je dompelt je onder in een andere cultuur, ziet hoe professionals daar naar sociale hulpverlening kijken en ervaart met welke sociale issues mensen daar kampen. Zo keer je met een scherpere, kritische blik terug in Nederland. Dankzij goede contacten in heel Europa en daarbuiten kunnen we je een geschikte plek aanwijzen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!