Sportkunde deeltijd

Jij wilt mensen met nog meer kennis van zaken in beweging brengen om gezonder te leven.

Hbo Sportkunde deeltijd

Voor wie

Jij houdt van sporten en vindt gezondheid belangrijk. Je vindt daarom ook dat sport breed toegankelijk moet zijn, zodat iedereen profiteert van de sociale en gezondheidsvoordelen van bewegen. Je wilt individuen en groepen daarin ondersteunen. Misschien ben je een professional in het werkveld van sport, bewegen en leefstijl en heb je hier al de nodige kennis en ervaring mee. Of je werkt in een heel ander domein en wil je inzetten om de gezondheid van anderen te behouden of te verbeteren. Jij wilt jouw kennis ontwikkelen op hbo-niveau zodat je mensen breed kunt coachen en begeleiden.

Daarnaast leer je graag hoe je passende interventies kunt ontwikkelen en uitvoeren. Daarbij wil je studeren in je eigen tempo, volgens een route die het beste bij jou past en goed te combineren is met jouw werk en privéleven.

De relevante werkervaring die je hebt, zet je in bij het behalen van een leeruitkomst. Belangrijk is vooral dat je bij de start van de opleiding beschikt over een relevante werkplek, want daar breng je de theorie in de praktijk. En je hebt de zelfstandigheid, discipline en het doorzettingsvermogen om de komende jaren in jezelf te investeren. Houd rekening met 15 tot 20 uur zelfstudie per week. Binnen onze community van leercoaches en studenten krijg je ondersteuning om succesvol te studeren.

Past dit bij jou? Bekijk hieronder het studieprogramma van Sportkunde.

 

Studieprogramma Sportkunde deeltijd

Algemeen

Gezond

Je gaat bij Sportkunde jongeren, ouderen, mensen met een beperking, werknemers en andere groepen begeleiden op het gebied van bewegen ter bevordering van een gezonde leefstijl. Je leert mensen zo gezond mogelijk te leven, en vooral ook om preventief actie te ondernemen.

Eigen leerroute

De deeltijdopleiding Sportkunde maak je zelf op maat en is afgestemd op jouw ervaring en huidige werk. Je volgt je eigen leerroute, leert vooral in de praktijk, en bepaalt samen met jouw leercoach wanneer je aan welke leeruitkomst werkt en hoe je die wilt behalen. Het is een flexibele vorm van werkend leren.

Werken & leren

Leren op je eigen werkplek

Met de deeltijdopleiding Sportkunde kies je voor een flexibele, praktijkgerichte leerroute naar jouw hbo-diploma. Voorwaarde is dat je bij voorkeur 16 uur (minimaal 8, maximaal 32 uur) werkt op een plek waar je je als professional bezighoudt met sporten, bewegen, leefstijl of een combinatie hiervan.

Je leert vooral op deze werkplek. Zo kun je in de beroepspraktijk aan de slag met concrete opdrachten. Nieuwe kennis pas je toe. Zo bouw je stap voor stap aan je portfolio waarmee je aantoont wat je als hbo-sportkundige in je mars hebt. Al werkend leer je dus.

Op zoek naar een geschikte werkplek

Het kan best even zoeken zijn naar een geschikte werkplek. Ben je reeds werkzaam in bijvoorbeeld als personal trainer in een sportschool, als buursportcoach in de wijk of bijvoorbeeld bij de BSO van een kinderopvang: dan zit je zeker goed. Bespreek met je werkgever jouw groeiambities en laat zien dat je tijdens deze opleiding je verder ontwikkelt op je werk.

Ben je werkzaam in een hele andere sector werkzaam? Dan kan het zijn dat het nodig is om het een en ander aan te passen. Ben je tijdens je opleiding aan de slag met de leeruitkomst binnen het expertisegebied ‘gezondheidsmanagement’ dan kan je een stuk van je portfolio opbouwen door het in kaart brengen en verbeteren van het welzijn van je collega’s.

Voor andere leeruitkomsten kan dat even zoeken zijn. Een tijdelijke stage, bijvoorbeeld bij een lokale sportorganisatie, kan dan een uitkomst bieden. Wij ondersteunen je graag: na je aanmelding laten we je zien bij welke organisaties onze vol- en deeltijdstudenten stage lopen. Uiteindelijk zien we je graag doorgroeien naar een mooie baan binnen het werkveld van de sport, bewegen en welzijn.

Community: leren met en van elkaar

Bij Sportkunde leer je op school, op je werkplek en thuis. Je maakt bovenal deel uit van een community van vakgenoten. Naast online contact kom je zes keer per semester op vrijdag bijeen. Dit onderwijs op onze locatie in Haarlem is niet alleen leuk, maar ook nuttig en stimulerend, omdat je met elkaar vaak meer en beter leert dan alleen.

Dankzij onze community van kleine leercoachgroepen sta je er niet alleen voor: jouw medestudenten en leercoach motiveren je, geven intervisie en helpen je verder. Je reflecteert op jezelf en op elkaar. Zo leren we van en met elkaar. Bovendien kun je met jouw medestudenten een interessant netwerk opbouwen voor later.

Flexibel en op maat

Flexibel je eigen route volgen

We hebben oog voor jou vanaf onze eerste kennismaking. Wie ben je, wat is je achtergrond, wat wil je bereiken? Met een persoonlijke leerroute begeleiden wij je tot de finish. We zijn dichtbij, ook als je op afstand leert.

Laat weten waar en wanneer je het tempo wilt aanpassen of je leerroute wilt veranderen. Wij hebben begrip voor jouw situatie met een drukke baan, opleiding en privéleven. Met je leercoach plan je regelmatig gesprekken over jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Opleiding op maat

In overleg met jou en je werkgever (of een contact uit het werkveld, als je een zzp’er bent) stellen we een op maat gemaakt programma op. Daarbij houden we rekening met eventueel eerder verworven competenties: jouw kennis en ervaring in het werkveld van sportkunde.

Zo kun je optimaal gebruikmaken van kennis en vaardigheden die je al hebt. Misschien kun je daarmee meteen aantonen dat je bepaalde vaardigheden al hebt. Bijvoorbeeld door bewijsstukken die je verzamelt en opbouwt vanuit jouw praktijk.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Je gaat bij Sportkunde jongeren, ouderen, mensen met een beperking, werknemers en andere groepen begeleiden op het gebied van bewegen ter bevordering van een gezonde leefstijl. Je leert mensen zo gezond mogelijk te leven, en vooral ook om preventief actie te ondernemen.

Leren via leeruitkomsten: ontwikkelen, adviseren, coachen en organiseren

Je Sportkunde-diploma behaal je door acht verschillende leeruitkomsten met succes te volbrengen. De deeltijdopleiding Sportkunde is opgedeeld in semesters van een half jaar: elk halfjaar bieden we twee verschillende leeruitkomsten aan. Je kiest er een uit. Wanneer je zonder versnelling de opleiding volgt, kun je twee leeruitkomsten per studiejaar behalen. Misschien kun je er zelfs twee tegelijk volgen, bijvoorbeeld als jouw ervaring je al een eind op weg helpt. Hiermee versnel je jouw leerroute. Per leeruitkomst staat een van onze vier thema’s centraal:

  • Leefstijl

Ontwikkelen van leefstijlinterventies: zet een leefstijlinterventie op voor verschillende doelgroepen.

  • Gezondheidsmanagement

Adviseren in gezondheidsmanagement: hoe kun je met concrete activiteiten of doordacht beleid bijdragen aan de vitaliteit van medewerkers?

  • Aangepast Sporten

Coachen in het behalen van gezondheidsdoelen: help een individu of een grotere groep mensen met een beperking in beweging te komen.

  • Sport & Maatschappij

Organiseren en begeleiden van (sport)evenementen: organiseer een evenement of zet een langdurig programma op om mensen in een wijk te binden en te laten participeren met sport en bewegen.

Hogeschool Inholland richt zich specifiek op deze vier thema’s door hierover relevante theorieën en nieuwste inzichten te vergaren en te ontwikkelen. Die kennis krijg jij als student mee.

Van breed naar specialistisch

De eerste twee jaar ontwikkel jij je breed: je gaat aan de slag met alle vier de thema’s op het eerste niveau.

Vanaf jaar 3 worden de theorieën en opdrachten complexer en kies je zelf in welke thema’s je je gaat verdiepen. Je behaalt de leeruitkomsten op een volgend niveau. Het is vanaf dan ook mogelijk om een focus aan te brengen: volg jij het onderwijs specifiek gericht op het worden van een leefstijlcoach? Of wil je later aan de slag als advanced personal trainer?

Nieuwste inzichten uit onderzoek en praktijk

Met ons lectoraat Kracht van sport en bewegen en ons Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn doen we volop praktijkgericht onderzoek naar hoe bewegen en sport bijdragen aan gezondheid en maatschappelijk welzijn. Resultaten hiervan komen meteen terecht in onze opleiding Sportkunde, waardoor je de laatste, evidence based inzichten meekrijgt en kunt toepassen. Dat maakt jou als professional up-to-date.

Bachelor of Arts

Heb je je deeltijdopleiding Sportkunde met succes afgerond? Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Arts noemen.

Voltijd of deeltijd?

Twijfel je of een voltijd of deeltijd opleiding beter bij je past?

Voor de deeltijd Sportkunde zijn we op zoek naar studenten die al de nodige kennis en ervaring hebben. Dat hoeft niet perse in het werkveld van de sport, gezondheid en welzijn te zijn.

Leren doe je vooral zelfstandig en op je werkplek. Je hebt discipline en doorzettingsvermogen en bent op zoek naar een opleiding die je combineren met een baan of stage. Ben je er nog niet helemaal uit wat het beste bij je past? Neem dan contact met ons op.

Hetzelfde Sportkunde-diploma kan je ook in de voltijd variant halen.

Lees meer over Sportkunde voltijd

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Sportkunde deeltijd

Studiebegeleiding

Leren bij Hogeschool Inholland is persoonlijk en dichtbij. We vinden het belangrijk om jou eerst goed te leren kennen. Welke kennis kom je halen én brengen? Hoe leer je het beste en hoe kun je deze opleiding combineren met werk en privé? Ook al volg je je eigen leerroute, je leert in een kleine, vaste groep met enkele studenten en je leercoach. Deze leercoach is je baken gedurende de opleiding met wie je in groepsverband en individueel je ervaringen en voortgang bespreekt. Waar nodig geeft jouw coach de structuur die je nodig hebt om succesvol te studeren.

Nieuws vanuit de opleiding Sportkunde

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228