Werktuigbouwkunde voltijd

Koop jij een auto, dan duik je het liefst meteen onder de motorkap. En meer dan eens stem je af op ‘How do they do it’ op Discovery Channel of ‘MegaStructures’ op National Geographic Channel.

Hbo Werktuigbouwkunde

Voor wie

Misschien was je vroeger al de typische brommersleutelaar. De schuur in en apparaten uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten om ze nog beter te laten functioneren. Koop jij een auto, dan duik je het liefst in meteen onder de motorkap. En meer dan eens stem je af op ‘How do they do it’ op Discovery Channel of ‘MegaStructures’ op National Geographic Channel. Het zegt genoeg: jij bent een techneut. Iemand die niet alleen met zijn handen maar vooral met zijn hersens sleutelt om de meest geavanceerde techniek te ontwikkelen. Bovendien ben je goed in wiskunde, natuurkunde en mechanica. Met Werktuigbouwkunde kun je je technisch hart ophalen.

Studieprogramma Werktuigbouwkunde 

De vierjarige opleiding Werktuigbouwkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Werktuigbouwkunde werk je zowel met je hersenen als met je handen. Je bedenkt en voert uit. Dat maakt de opleiding lekker praktisch. Omdat het vakgebied zo breed is, krijg je aan het begin met allerlei soorten technologieën te maken. De ideale manier om te ontdekken waar de richting van jouw keuze zit.

Programma
Werktuigbouwkunde is een veelzijdig, technisch beroep waarvoor je verschillende vakgebieden onder de knie zult krijgen. Denk aan mechanische constructies, waarin ontwerpen, de materiaalkeuze en machineonderdelen centraal staan. Ook zogeheten ‘warme’ werktuigbouwkunde komt langs, met onderwerpen zoals energietechniek, thermodynamica, stromingsleer en warmteoverdracht. En het derde hoofdonderdeel is industriële automatisering: je verdiept je in regel- en besturingstechniek.

Studievormen
De opleiding biedt de volgende onderwijsvormen aan:

  • Theorie
    Een vast bestanddeel van elke opleiding is de theorie. Je volgt hoorcolleges en je besteedt ook uren aan zelfstudie: thuis of bij ons op locatie, net wat jij prettig concentreren vindt.
  • Projecten
    Heb jij de theorie goed in de vingers? Laat je handen en hersens spreken met projecten. Lukt het jou om apparaten te ontwerpen en aan de praat te krijgen?
  • Praktijk
    Al vanaf het tweede jaar staat de opleiding voor een groot deel in het teken van stages. Daarnaast doe je practica en proef je van de praktijk tijdens excursies.
  • Onderzoek
    In de opleiding is ruimte voor baanbrekend praktijkonderzoek. Dit is georganiseerd in zogeheten lectoraten waar docenten, studenten en mensen uit het werkveld nieuwe tastbare kennis ontwikkelen. Leer en ervaar wat allemaal mogelijk is met robotica, duurzame energie en (kunststof)composieten.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar leg je de basis voor je kennis en vaardigheden. Je besteedt ongeveer de helft van je tijd aan theorielessen en de andere helft aan practica. Je bent dan ook regelmatig in onze werkplaats te vinden. Verder werk je aan je projectvaardigheden en communicatieve skills.

Vakken

materiaalkundemechanicaproductietechniekregeltechniekaandrijftechniekfiltersystemenverbrandingstechnologieenergietechniekelektrotechniekontwerpenconstruerentechnisch tekenen 

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Na de theoretische en praktische basis van het eerste jaar is het nu tijd om je kennis te verbreden en te verdiepen. Ook ga je voor het eerst stage lopen. Dat doe je in het eerste halfjaar en voor twee dagen in de week, zodat je je kan oriënteren op het vakgebied.

Vakken

materiaalkundemechanicaproductietechniekregeltechniekaandrijftechniekfiltersystemenverbrandingstechnologieenergietechniekelektrotechniekontwerpenconstruerentechnisch tekenen 

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Je begint het jaar met een praktijkstage van een halfjaar in Nederland of in het buitenland. Want proefdraaien als werktuigbouwkundige doe je vooral in de praktijk. Dankzij goede contacten met het bedrijfsleven heb je toegang tot verschillende interessante stageplekken. Wat een slimme keuze is? We denken graag met je mee. Trekken grote bedrijven jou, zoals Fluor, Tata Steel, ECN of het Marinebedrijf? Of zet je je liever in voor een kleiner familiebedrijf in de kop van Noord-Holland?

Regulier of keuzeonderwijs
In het tweede halfjaar pak je de draad op school weer op. Je kunt dan kiezen voor de minor energietransitie, de minor industriële automatisering of de minor kenniswerkplaats. Keuzeonderwijs is ook mogelijk, dus je kunt ook kiezen voor een minor van een andere opleiding.

Vakken

materiaalkundemechanicaproductietechniekregeltechniekaandrijftechniekfiltersystemenverbrandingstechnologieenergietechniekelektrotechniekontwerpenconstruerentechnisch tekenen 

Intercultural

Ingenieursethiek

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar volg je eerst nog een halfjaar onderwijs op school. Opnieuw aan jou de keuze: ga je voor de minor Advanced Engineering, voor de minor Innovatief Ondernemen of wissel je (een deel van het pakket) om voor het programma van een andere opleiding? Je kunt ook kiezen voor de minor Kenniswerkplaats als je die in het derde jaar nog niet hebt gedaan.

Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Met een project bij een bedrijf laat je zien wat voor vakman- of vrouw je uiteindelijk bent. Laat onder begeleiding van het bedrijf en Inholland zien wat je in huis hebt door bijvoorbeeld een nieuwe machine te ontwikkelen. Misschien kun je er zelfs een prototype, meetopstelling of computerprogramma van maken. Het resulteert hoe dan ook in een scriptie en een presentatie voor docenten, je bedrijfsbegeleider en een externe deskundige.

Bachelor of Science 
Als je de opleiding Werktuigbouwkunde met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Werktuigbouwkunde 

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Werktuigbouwkunde is een veelzijdig én internationaal vak. Ook in het buitenland staan bedrijven te springen om handige vakmensen met een echt bètabrein. Waag de sprong over de grens voor een stage of afstudeeropdracht. Die ervaring is goed voor je cv en verrijkend voor jou als persoon. Inholland helpt je een mooie plek te vinden. Zo’n kans laat je toch niet liggen?

Nieuws vanuit de opleiding Werktuigbouwkunde

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Werktuigbouwkunde voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228