Technische Bedrijfskunde voltijd

"Technische Bedrijfskunde is een zeer praktijkgerichte opleiding."

Student Maarten Coppens

Mijn naam is Maarten Coppens en ik ben derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde in Alkmaar.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Ten eerste past de verhouding tussen economie/bedrijfskunde(80%) en techniek(20%) zeker bij mij. Daarnaast ben ik blij met de breedte van de opleiding. Je leert eigenlijk van alles wat waardoor je de verschillende disciplines binnen een bedrijf leert te beheersen en te combineren, waardoor je als het ware functioneert als een spin in het web.

En waarom heb je voor Hogeschool Inholland gekozen?
Vooral vanwege de kleinschaligheid van de opleiding. Verder zijn bij vrijwel alle projecten bedrijven betrokken. Hiermee doe je al veel nuttige ervaring en contacten op voor het begin van je carrière. Je volgt twee stages van een half jaar en doet ook een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. Technische Bedrijfskunde is kortom een zeer praktijkgerichte opleiding waarbij zowel je medestudenten als docenten je kennen.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
Voor deze opleiding heb ik de havo afgerond, waarbij ik ook zowel technisch als wel economische vakken heb gevolgd. Dit is echter niet vereist en noodzakelijk voor de opleiding Technische Bedrijfskunde.

Vind je dat het hbo veel verschilt met je vooropleiding?
Ik heb de overstap niet als onprettig ervaren. Op een gegeven moment ben je klaar voor deze stap en weet je wat je wilt gaan doen. Dit betekent niet dat de opleiding makkelijk is, maar zeker goed te doen. Met name de mentaliteit op het hbo is anders, je zit er tenslotte voor jezelf.

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
Tot op heden ben ik zeer tevreden. Met name de praktijkervaring en de brede scala aan vakken vind ik erg aangenaam en maakt de opleiding voor mij leuk en uitdagend.

Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen?
Zelf heb ik bij een klein installatiebureau in Zaandam gewerkt waarbij ik een haalbaarheidsonderzoek heb gedaan naar de opwekking van energie uit een gewas, waarbij ik mij met name heb gefocust op de financiële haalbaarheid. Deze stage heb ik succesvol afgerond en dat smaakt naar meer. Voor de toekomst ben ik opzoek naar een uitdagende stage waarbij je kunt denken aan procesoptimalisatie, kwaliteitszorg of marketing. Dit is maar een kleine greep uit de mogelijkheden die je als TBK'er hebt.

Als je klaar bent met je studie, bij welk bedrijf of in welke branche zou je dan willen werken?
Met deze opleiding kom je meestal in de industriële branche terecht, soms ook in een dienstverlenende sector. Mij lijkt de industriële sector me erg interessant. Momenteel ben ik me dan ook aan het oriënteren op de mogelijkheden om stage te lopen bij een bedrijf waarbij ik eventueel na mijn opleiding kan gaan werken. Een exacte branche kan ik nog moeilijk noemen. Mijn voorkeur gaat uit naar een managementfunctie met ruimte voor ondernemerschap.

Wat doe je naast je studie?
Vanaf het begin van de opleiding ben je lid van de studievereniging Technische Bedrijfskunde. De vereniging helpt studenten hun kennis uit te breiden, het netwerk te vergroten en biedt uiteraard een stukje gezelligheid. Zelf ben ik lid van het dagelijks bestuur. We organiseren de introductieweek, binnenlandse en buitenlandse studiereizen, lezingen, excursies, stageoriëntatiedagen en gezellige activiteiten. Als je deze opleiding volgt profiteer je automatisch van deze voordelen!

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Het is met name belangrijk dat je als TBK'er doorzettingsvermogen hebt en de nieuwsgierigheid om problemen uit te zoeken en op te lossen. Hierbij zijn analytische en sociale vaardigheden erg handig.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden?
Ben je op zoek naar een brede én praktijkgerichte hbo- opleiding dan heb ik het antwoord voor je. Ga Technische Bedrijfskunde aan Inholland Alkmaar studeren en bezorg jezelf een vliegende start van jouw loopbaan!

Wat is jouw absolute tip voor aankomende studenten:
Wees nieuwsgierig want de opleiding heeft je écht ontzettend veel te bieden!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!