Composiet

Over Composiet

De onderzoekslijn Composiet doet, als onderdeel van Research Innovation Centre Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI), in samenwerking met praktijklab Inholland Composites, praktijkgericht onderzoek op het gebied van lichtgewicht, duurzame en kostenefficiënte composietmaterialen. Zij verzorgt onderwijs en begeleiden praktijkgericht onderzoek voor studenten van veel technische opleidingen, waaronder Werktuigbouwkunde, Technische Informatica, Bouwkunde, Civiele Techniek en Luchtvaarttechnologie.

Voor onderwijs en werkveld

Docentonderzoekers en studenten werken samen in projecten waarbij de onderzoeksresultaten zoveel mogelijk direct in het onderwijs gebruikt worden. Daarnaast verzorgt de onderzoekslijn gastcolleges en workshops. Door het actief toepassen van de kenniswerkplaatsmethodiek verbindt zij studenten en bedrijven. Het werken aan realistische vraagstukken vergroot de kwaliteit van onderzoek en de toepassing van het onderzoekend vermogen van de studenten en collega’s.

Onderzoeksthema's

Automatisering

Om bij te dragen aan een gezondere en veiligere werkomgeving, om afbreukrisico te verkleinen en afval te verminderen en tegelijkertijd productiekwaliteit te verbeteren, werkt de onderzoekslijn aan technieken om geautomatiseerde productie van composieten dichterbij en betaalbaarder te maken. De studenten komen met slimme combinaties van robotisering, sensortechnieken en informatieverwerking in praktijkgerichte onderzoeken zoals ‘RAAK-First-time-right’.

 

Reparatie

Composieten worden in steeds meer toepassingen gevonden, zoals auto’s en bruggen. Bij schade aan deze veelal integrale constructies is vervanging geen optie en moet worden gerepareerd. Schadedetectie en reparatie bij composieten zijn uitdagend, omdat vergelijkbare technieken uit het vakgebied vaak niet werken (bijv. ‘uitdeuken’ van een composiet is geen optie) en omdat het terugbrengen van alle constructieve eigenschappen beperkt mogelijk is. .

Hybride constructies

Het verbinden van composietconstructies aan andersoortige materialen als staal, hout, en beton is een uitdaging wegens de verschillende mechanische eigenschappen en onderlinge verschillen in respons op vocht, UV-straling, en temperatuur. De onderzoekslijn Composiet doet onderzoek naar het langetermijngedrag van hybride constructies, zoals die bijvoorbeeld steeds vaker worden toegepast in  civiele kunstwerken of in de bouw.

Bio-based

De onderzoekslijn Composiet draagt bij aan het mogelijk maken van composietconstructies die uit biobased materialen zijn opgetrokken (sterke, lichtgewicht, duurzaam geteelde plantvezels als vlas, hennep, bamboe in een biobased polymeer). Zo is er meegewerkt aan praktijkgericht onderzoek aan een biobased brug en daaruit voortvloeiend een lesboek over gebruik van biopolymeren in constructies.

De lector van Composiet:

Rogier Nijssen
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail

Werk samen met Rogier

Kom in contact en stel je vragen

 
Telefoon
0654352654