
Gezond leven in de metropool is meer dan gezond eten. Wij werken aan de relaties tussen mens en dier, mens en plant en mens en de natuur en omgeving. In de onderzoekslijn Leven in de metropool van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC AFL) doen onderwijs, werkveld en overheid praktijkgericht onderzoek naar initiatieven die onder andere leiden tot sociale innovatie en -cohesie, maar ook One Health en Urban Farming.
Bedrijven en medewerkers kunnen bij deze onderzoekslijn terecht voor trainingen, cursussen, workshops, presentaties en opleidingen als ze bijvoorbeeld hun keten anders willen inrichten vanuit maatschappelijk belang, of beter de markt willen bedienen. Ook kunnen zij steun krijgen bij onder meer teeltsturing van gewaskwaliteit. Studenten kunnen meewerken aan de onderzoeksprojecten van Leven in de Metropool, de minor Plantkunde volgen, en begeleiding krijgen in stage- en onderzoeksprojecten.
De onderzoekslijn Leven in de metropool werkt samen met de volgende Centres of Expertise en kenniswerkplaatsen:
Het RIC AFL sluit met haar onderzoekslijnen aan op de Nationale Wetenschapsagenda, waarin de onderzoeksvragen staan waar de wetenschap zich de komende jaren op richt. De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de krachten van verschillende partijen en stimuleert daarmee de samenwerking tussen wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Verkleinen van de ecologische 'footprint'. Wat betekenen mens en natuur voor elkaar en wat is de optimale relatie tussen beide
Op het gebied van duurzaamheid en leefbaarheid zijn er vraagstukken rond de ecologische voetafdruk van transport (o.a. energiegebruik, uitstoot van fijn stof en CO2 en geluidsoverlast).
Leefbaarheid, duurzaamheid, gebouwen en infrastructuur. De gebouwde omgeving, de leefomgeving in de stad. Wat zijn de implicaties van en de opgaven voor de wereldwijde verstedelijking?
Klimaatverandering, disruptieve technologieën, klimaatverandering en circulaire economie. Wat is kwaliteit van leven?
Natuur, landschap, milieu, bodem, water en klimaat. De kwaliteit van de omgeving is van belang voor de samenleving. Vooral het integrale aspect: klimaatverandering, waterkwaliteit, verduurzaming land- en tuinbouw, bodemgezondheid, biodiversiteit. Wat is het belang van biodiversiteit en hoe behouden we biodiversiteit?
De manier waarop we water en bodem gebruiken.