Verpleegkunde voltijd

Je kunt omgaan met mensen op hun meest kwetsbare momenten en je durft ook jezelf kwetsbaar op te stellen.

Hbo Verpleegkunde

Voor wie

Jij wil mensen helpen, voor hen de handen uit de mouwen steken. Je kijkt graag verder dan iemands ziekte of aandoening. Uit oprechte interesse onderzoek je hoe iemand het beste geholpen kan worden. Soms gaat het om genezing, soms om leven met een bepaalde aandoening of om zo gezond mogelijk te blijven en ziekte te voorkomen. Maar altijd zet je je in voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Daar werk je keihard voor, in teamverband. Je deinst niet terug voor intense, heftige situaties. Je kunt omgaan met mensen op hun meest kwetsbare momenten en durft ook jezelf kwetsbaar op te stellen. Jij wilt in de zorg het verschil maken voor mensen.

Waar je dat precies gaat doen, in het ziekenhuis, psychiatrie of de thuiszorg, voor bijvoorbeeld kinderen of ouderen? Dat ontdek je de komende vier jaar. Want Verpleegkunde bij Hogeschool Inholland is een brede opleiding, waar je discipline en doorzettingsvermogen, zelfreflectie en zelfstandigheid voor nodig hebt. Ben jij er klaar voor?

Studieprogramma Verpleegkunde 

Bij Hogeschool Inholland ontdek je al snel wat het beroep van verpleegkundige inhoudt en hoe afwisselend het werk kan zijn. Al na enkele weken trek je voor het eerst je verpleeguniform aan om dat te ervaren.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

In deze opleiding leer je alles dat met verpleegkunde te maken heeft. Denk aan klinisch redeneren: je verzamelt en verwerkt informatie om zo te ontdekken welk probleem een patiënt heeft. Daarna formuleer je de interventie: met welke verpleegkundige zorg is deze persoon het best geholpen? Die interventie voer je vervolgens uit en het effect hiervan evalueer je. Je doet veel praktijkervaring op, bijvoorbeeld in de algemene, geestelijke en maatschappelijke gezondheidszorg en je kijkt zelfs nog breder dan je eigen opleiding.

Studievormen
Om het vak echt in de vingers te krijgen, loop je geregeld stage in uiteenlopende sectoren: van ouderen- en jeugdzorg tot ziekenhuizen en psychiatrie. Pak ook gerust een stage in het buitenland mee. Wat je leert, breng je in de praktijk. Eerst onder begeleiding van een werkbegeleider, later pak je ingewikkeldere zaken steeds zelfstandiger op. Je gaat evidence based en onderzoekend te werk, je leert ook ergens studie naar te doen en draait mee in het allernieuwste praktijkonderzoek. Zo voer je samen met andere studenten een project uit om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Op school voelt het leren ook levensecht, bijvoorbeeld als je klinisch leert redeneren met acteurs in de rol van patiënten. Zo krijg je in theorie en praktijk alle competenties onder de knie die jou tot een allround verpleegkundige maken.

Jouw bijdrage
Tijdens de opleiding leren wij jou om het verschil te maken voor mensen. Dit betekent dat:

 • Jij dichtbij hen staat, van mens tot mens, contact maakt om de persoon achter de aandoening te leren kennen, de lichamelijke, geestelijke en sociale omstandigheden in te zien en samen te kijken naar mogelijkheden.
 • Jij het initiatief neemt om een patiënt aan te moedigen gezond te leven en de nieuwe mogelijkheden van eHealth weet te benutten. Maar je zet ook de sociale kring rond de patiënt en andere professionals in op wat wél kan. Zo verbind jij mensen.

Twijfel je nog?
Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidszorg, dan kun je de opleidingen Verloskunde, Mondzorgkunde en Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken ook overwegen. Deze drie opleidingen vind je ook bij Inholland.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar verdiep je je in de verschillende velden waarin een verpleegkundige werkzaam is. Daarnaast oriënteer je je op het beroep. Je loopt namelijk al vroeg in de opleiding stage, zodat je een goede indruk krijgt of dit beroep bij je past. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Tijdens je stage ontwikkel je vaardigheden om efficiënt samen te werken met collega’s, patiënten en andere zorgprofessionals, zoals artsen, fysiotherapeuten en sociaal werkers.

Tijdens de lessen ga je op basis van ziektebeelden en denkpatronen bedenken welke verpleegkundige stappen nodig zijn om iemand goed te kunnen verplegen. Op basis van je klinische blik ga je gesprekken aan met hem of haar of voer je verpleegkundige acties uit, zoals het controleren van vitale functies.

Verder leer je voorlichting te geven door middel van evidence based practice. Zo leer je hoe je bijvoorbeeld aan familieleden kunt uitleggen hoe zij het beste om kunnen gaan met hun vader die de ziekte van Alzheimer heeft, en ook hoe je een goede voorlichting moet opzetten. Binnen die voorlichting leer je gebruik te maken van eHealth-toepassingen in de zorg.

Kortom, in het eerste jaar ga je in vogelvlucht door alle facetten van het verpleegkundig beroep. Dit heb je nodig om je eigen visie te ontwikkelen. In de latere jaren ga je je meer verdiepen.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar leer je verschillende zorggebieden en patiëntencategorieën kennen. Met verschillende vakken tijdens hbo Verpleegkunde verdiep je jouw kennis binnen verschillende thema's.

Thema's en vakken hbo Verpleegkunde

Zo leer je alles over kind en kraamzorg, geestelijke gezondheidszorg en zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Door vakken te volgen binnen deze drie thema's ontwikkel je je verder op persoonlijk en professioneel vlak. Tegelijkertijd geeft het je een mooie kans om de verschillende zorggebieden te verkennen.

Stage Verpleegkunde tweede jaar

En dat verkennen doe je niet alleen door middel van vakken. Tijdens je stage Verpleegkunde in het tweede jaar leer je de setting en patiënten goed kennen. De stage duurt twintig weken. In deze periode geef je veel zorg en voer je al behoorlijk complexe handelingen uit. In een professionele omgeving leer je zo welke vaardigheden en werkzaamheden verpleegkunde van je vraagt.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde jaar leer je nog beter wat het betekent om zelfstandig te werken. Je loopt niet alleen stage, maar leert ook onderzoeken en adviseren als zorgprofessional.

Stage Verpleegkunde derde jaar

Ook je stage Verpleegkunde in het derde jaar duurt twintig weken. Zo maak je de vaardigheden en werkzaamheden die bij Verpleegkunde horen nog meer eigen. Als aankomend zorgprofessional word je serieus genomen en krijg je steeds meer zelfstandigheid. Dat betekent gelukkig niet dat je alles alleen hoeft te doen. Vanuit de stage-instelling krijg je ondersteuning van een werkbegeleider of praktijkopleider. Een stagedocent helpt je vanuit de opleiding.

Via de opleiding word je gekoppeld aan een stage-instelling. Hiermee proberen we je een zo compleet beeld te geven van het werkveld. Denk hierbij aan het ziekenhuis, de thuiszorg en de klinische psychiatrische setting.

Praktijkopdracht Verpleegkunde

Samen met een groep medestudenten ga je daarnaast twintig weken aan de slag met een praktijkopdracht. In deze opdracht verken je de zorg als werkveld verder. Op basis van onderzoek lever je verpleegkundig advies aan een instelling. Ook leer je meer over de organisatie en financiering van zorg en het multidisciplinair samenwerken.

In het derde jaar start je ook aan je afstudeerprogramma. Dit programma bestaat uit verschillende projecten die vaak in het teken staan van het werken als wijkverpleegkundige. Zo schrijf je een preventieprogramma voor een doelgroep, dat je toelicht in een voorlichting. Daarnaast coach en begeleid je (mede)studenten. Jaar 3 wordt afgerond met een toets Klinisch Redeneren op bachelor niveau.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Tijdens het laatste jaar verdiep je je meer in het werkveld. Zo volg je keuzeonderwijs, waarmee je je eigen kleur kunt geven aan de opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld het keuzevak Global Nursing volgen, waarbij je stageloopt in het buitenland. Dit kan binnen de EU, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Afrika, Kenia, Suriname en Aruba.

Ook ga je dit jaar verder aan de slag met het afstudeerprogramma, dat bestaat uit verschillende projecten. Je schrijft bijvoorbeeld een adviesrapport om de organisatie van de zorg waar jij stageloopt te verbeteren.

Bachelor of Science
Heb je je opleiding Verpleegkunde met succes afgerond? Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen!

Als afgestudeerd hbo-verpleegkundige kun je in alle sectoren van de gezondheidszorg aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, de thuiszorg, consultatiebureaus of een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Je schrijft je nu ook in in het BIG-register. Met de inschrijving mag je het werk van hbo-verpleegkundige uitvoeren en de beschermde titel van verpleegkundige voeren.

Opleidingsvarianten

Opleidingsvarianten per locatie

De opleiding Verpleegkunde kun je op twee locaties volgen: in Amsterdam en in Alkmaar. Op beide locaties kun je naast de voltijdopleiding ook de duale deeltijdvarianten volgen. Ben je op zoek naar extra uitdaging? Kies dan voor het honoursprogramma Technische Verpleegkunde! In dit honoursprogramma (naast de voltijdopleiding) leer jij wat je moet doen in intensieve zorgsituaties, waarin elke minuut telt.

Amsterdam
In Amsterdam kun je de opleiding Verpleegkunde voltijd, duaal deeltijd en deeltijd volgen. Ook kun je in de hoofdstad het honoursprogramma Technische Verpleegkunde volgen. In Amsterdam wordt al het onderwijs (van hbo- tot masterniveau) gegeven in één gebouw aan De Boelelaan, op steenworp afstand van Amsterdam UMC, locatie VUmc: goed bereikbaar met tram, trein, metro en bus.

Alkmaar
In Alkmaar kun je de voltijdse en de duale deeltijdvarianten volgen. Op deze locatie kun je gratis parkeren. We bieden hier ook het honoursprogramma Technische Verpleegkunde, waarvan de zijn.

Nauwe samenwerking
Op beide locaties heb je vanaf het eerste jaar stagemogelijkheden. We werken nauw samen met het werkveld en onderwijs, zodat jouw studieprogramma aansluit bij de praktijk en vervolgopleidingen. Voor welke locatie je ook kiest, je kunt rekenen op de persoonlijke, toegankelijke sfeer van Inholland. Docenten en coaches kennen je bij naam en hun deur staat altijd voor je open. Vanaf dag één behoor je tot ons team, als een collega: iemand die het vak nog moet leren, maar ook als een uniek mens van wie wíj kunnen leren. Jij neemt en geeft. De sfeer is persoonlijk, dankzij het accent op kleine werkgroepen.

Honoursprogramma Acute Zorg

Honoursprogramma Acute Zorg

Wil je later werken in de acute of intensieve zorg, zoals op afdelingen als de acute opname afdeling, spoedeisende hulp of de intensive care? Wij besteden op verschillende manieren aandacht aan de acute zorg binnen de opleiding verpleegkunde.

1. Keuzevak Basis Acute zorg (BAZ)

De BAZ richt zich op de zorg voor de patiënt met vitaal bedreigde functies. Tegenwoordig wordt de BAZ vaak als basis voor verdere specialisatie naar bijvoorbeeld spoedeisende hulp of intensive care gezien.

Dit theoretische keuzevak ‘Basis Acute Zorg’ bestaat uit 10 weken (15 EC; 420 studie-uren) en wordt aangeboden in de bachelor fase (4e schooljaar) aan studenten van de opleiding Hbo-verpleegkunde bij Hogeschool Inholland en via ‘Kies op maat’ voor studenten die bij Hogeschool Inholland deze minor willen doen. 

Met dit keuzevak vergroot en verdiep je jouw kennis en vaardigheden ter voorbereiding op een functie binnen de acute zorg. Dit betekent dat je leert om zorg te dragen aan patiënten met verstoorde vitale functies. Stel je eens voor dat een patiënt een lage bloeddruk en een hoge hartslag heeft. Waar moet je op letten bij deze patiënt? Hoe zou het kunnen komen dat de bloeddruk laag is en de hartslag hoog? Dit en nog veel meer leer je tijdens dit keuzevak. De inhoud is gebaseerd op CZO flexlevel: BAZ Basis acute Zorg.

Dit keuzevak wordt alleen vanuit de theorie aangeboden, waarbij wel gebruik wordt gemaakt van beroepsauthentieke situaties, dat wil zeggen dat we veel scenariotrainingen doen tijdens het keuzevak waarin je aan de hand van gesimuleerde situaties leert te denken en handelen als een BAZ-verpleegkundige. Dit is ook een keuzevak zonder stage.

 • Na het volgen van dit keuzevak beheers je de volgende vaardigheden:
 • Controleren en onderhouden van de werkplek in de acute setting
 • Zorgdragen voor de eerste (initiële) opvang van een zorgvrager binnen de acute setting
 • Laagcomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting
 • Middencomplexe zorg verlenen aan een zorgvrager binnen de acute setting

2. Het programma Technische Verpleegkunde (TV) met stage op acute afdelingen:

TV is een tweejarig programma waarin onder andere het keuzevak BAZ is opgenomen. Bovenop de theorie van de BAZ ga je je nog verder verdiepen in de zorg voor de patiënt met vitaal bedreigde functies. Naast een diepgang in de theorie zal ook tweemaal een stage worden gelopen op  gespecialiseerde afdelingen om in de praktijk te kunnen werken aan de vaardigheden binnen de acute zorg.

Het programma TV is nog in ontwikkeling en zal in de toekomst worden aangeboden aan Verpleegkunde studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar en Amsterdam.

Met dit programma vergroot en verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Hiermee leer je opvang en zorg te bieden aan acuut zieke patiënten. Denk aan patiënten die een levensbedreigend probleem hebben in de ademhaling of bloedcirculatie. De inhoud is gebaseerd op CZO flex-level: theoretisch tot Medium Care (MC) Verpleegkundige en zal in de praktijk, tijdens de stages, werken met de EPA’s van de BAZ.

Tijdens de stages in de praktijk worden de EPA’s vanuit de BAZ op een hoger afstudeerniveau dan tijdens het keuzevak BAZ gebruikt.

Stages
De stages worden gelopen op gespecialiseerde afdelingen, zoals dialyse, acute-opnameafdeling, Coronary Care Unit (CCU), eerste hart- of longhulp, spoedeisende hulp of intensive care. Deze stages zijn niet toegankelijk voor Verpleegkunde-studenten die dit programma niet volgen. We bieden stageplaatsen in instellingen, zoals:

 • VUmc
 • OLVG, locatie West
 • Zaans Medisch Centrum
 • Spaarne Gasthuis
 • BovenIJ ziekenhuis
 • De Noordwest Ziekenhuisgroep
 • Omring; technische thuiszorg regio Noord-Holland noord

 Contact
Heb je vragen over het keuzvak Basis Acute Zorg of over het honoursprogramma Technische Verpleegkunde? Stuur ons dan een mail: technischeverpleegkunde@inholland.nl.

Leer- en InnovatieNetwerk

Leer- en InnovatieNetwerk

In het derde jaar doe je als student Verpleegkunde mogelijk een project in een Leer- en InnovatieNetwerk (LIN). Het is een plek waar je samen met andere studenten en professionals uit de zorg leert, werkt, onderzoekt en innoveert. Je pakt een concreet vraagstuk op met als doel om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Dit doe je binnen zorginstellingen in de regio. Ook voor andere zorgsectoren richten we LIN’s op. Ze sluiten aan op twee onderzoekslijnen van Verpleegkunde:

 • Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen
  Hier doen we onderzoek naar ouderen met meerdere aandoeningen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van dementie en depressie voor de kwaliteit van zijn leven bij iemand?
 • GGZ-verpleegkunde
  Bij deze onderzoekslijn doen we praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek om de geestelijke gezondheidszorg, de verstandelijke gehandicaptenzorg en de psychogeriatrische zorg verder te verbeteren.

We werken ook aan een LIN binnen Technische Verpleegkunde.

Wil je meer weten over ons onderzoek? Ga naar het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn.

Open Avond 1 november

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Verpleegkunde 

Studiebegeleiding

Als verpleegkundige kun je tegen een stootje. Je bent weerbaar en dat is iets waarin je jezelf gaat ontwikkelen. Dat lukt het beste in een veilige, vertrouwde leeromgeving. Een plek waar we op elkaar letten, je vanaf onze eerste kennismaking gezien wordt en waar we oprecht geïnteresseerd zijn in jou. Wij stellen ons open naar jou, zoals jij je leert open stellen naar de patiënt, om in alle eerlijkheid van elkaar te leren. We heten jou welkom in onze collegiale leergemeenschap vol diversiteit.

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Want de overgang naar het hbo kan best pittig zijn. Daarom krijg je vanaf dag één een mentor/leercoach die je leert te leren. Ook bij persoonlijke problemen kun je terecht bij je mentor/leercoach.

Na je eerste jaar helpen we je verder bij je oriëntatie en is er aandacht voor jouw loopbaanontwikkeling. We helpen je een mooi compleet portfolio op te bouwen, een persoonlijk ontwikkelingsplan te schrijven, vrije keuzes in je studieloopbaan te maken en we eindigen met een loopbaanscenario en een sollicitatietraining in het vierde jaar.

 

Stage in het buitenland?

Tijdens het vierde jaar van de opleiding Verpleegkunde kun je binnen het keuzeblok Global Nursing tien weken lang stagelopen in het buitenland. Jaarlijks organiseren we informatiebijeenkomsten waarin we de voorwaarden en mogelijkheden toelichten en bespreken.

Het Erasmus Exchange-programma

Binnen het Erasmus Exchange-programma zijn er mogelijkheden om mee te doen aan een internationaal uitwisselingsprogramma. Zo heeft de opleiding Verpleegkunde partners in onder andere België, Zwitserland en Italië. Wie weet zit er iets voor jou tussen!

Ook hiervoor organiseren wij informatiebijeenkomsten. Goed om te weten: alleen tijdens deze informatiebijeenkomsten kun je je aanmelden voor deelname aan dit programma.

Nieuws vanuit de opleiding Verpleegkunde

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228