Voedsel in de Metropool

Over Voedsel in de Metropool

De verdeling van voedsel is wereldwijd ongelijk. Herinrichting voedsel- en productieketens is nodig en noodzakelijk, zowel regionaal, nationaal en internationaal. In de onderzoekslijn Voedsel in de Metropool van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences (RIC AFL) doen onderwijs, werkveld en overheid onderzoek om productieketens opnieuw in te delen en voedsel beter te verdelen. Ook  zetten zij de kennis van moleculaire technieken in om gewassen te verbeteren. Het 'voeden van de stad' speelt hier een belangrijke rol.

Voor onderwijs en werkveld

Bedrijven en medewerkers kunnen bij deze onderzoekslijn terecht voor trainingen, cursussen, workshops, presentaties en opleidingen als ze bijvoorbeeld hun keten anders willen inrichten vanuit maatschappelijk belang, of beter de markt willen bedienen. Ook kunnen zij steun krijgen bij onder meer teeltsturing van gewaskwaliteit. Studenten kunnen meewerken aan de onderzoeksprojecten van Voedsel in de Metropool, de minor Plantkunde volgen, en begeleiding krijgen in stage- en onderzoeksprojecten.

Samenwerken met Voedsel in de Metropool

De onderzoekslijn Voedsel in de metropool werkt samen met de volgende Centres of Expertise en kenniswerkplaatsen:

Onderzoeksthema's

Het RIC AFL sluit met haar onderzoekslijnen aan op de Nationale Wetenschapsagenda, waarin de onderzoeksvragen staan waar de wetenschap zich de komende jaren op richt. De Nationale Wetenschapsagenda bundelt de krachten van verschillende partijen en stimuleert daarmee de samenwerking tussen wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Veerkrachtige en zinvolle samenlevingen

Ondernemersklimaat.

Smart, liveable cities

Economie, de logistiek van de stad, de stad als economisch systeem, de voedselvoorziening van de stad, de stad als energieneutraal systeem, circular cities, sharing cities, urban agriculture.

Circulaire economie en grondstoffen-efficiëntie

Grondstoffen gebruiken in plaats van verbruiken. Het (her)ontwerpen van productieprocessen en producten. Het ontwikkelen van nieuwe materialen en businessmodellen. Een optimaal grondstof- en materiaalgebruik.

Kwaliteit van de omgeving: de waarden van natuur, landschap, bodem, klimaat, water en milieu

Grondstof voor een duurzame productie. Hoe kunnen wij agroproductiesystemen verduurzamen in relatie tot de wereldwijd toenemende vraag naar gezond en veilig voedsel?

Duurzame productie van veilig en gezond voedsel

De kwaliteit van producten en de wijze waarop de producten worden geproduceerd. Efficiënte productiesystemen, optimale inrichting van duurzame productieketens, de ontwikkeling van meer kennis en inzicht in consumentengedrag ten aanzien van voedsel- en voedselgebruik als onderdeel van de persoonlijke voedings- en lifestyle-mix. Hoe kunnen wij agroproductiesystemen verduurzamen in relatie tot de wereldwijd toenemende vraag naar gezond en veilig voedsel?

Logistiek en transport in een energieke, innovatieve en duurzame samenleving

Nieuwe technische en logistieke systemen zijn essentieel om de toenemende behoefte op de vangen, de milieubelasting ervan te minimaliseren en de veiligheid, beleving en het comfort te vergroten. Transport en logistiek zijn bepalend voor de tijdigheid en leverbetrouwbaarheid van goederen en personen.

De lectoren van Voedsel in de Metropool:

Nelleke Kreike
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail
Woody Maijers
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail
Olaf van Kooten
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail
Patrick Huntjens
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail
Hiltrud Pötz
associate lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail
Frens Pries
lector
Onderzoekslijn(en)
Telefoon
E-mail

Werk samen met de onderzoekers van Voedsel in de Metropool

Kom in contact en stel je vragen

 
Managementassistent Gerry Kouwenhoven
Telefoon
0621841110