Machteld de Jong
Machteld de Jong

Machteld de Jong

lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

Werk samen met Machteld

Even voorstellen

Machteld de Jong is sinds mei 2017 lector van het lectoraat Diversiteitsvraagstukken bij Inholland. Zij beoogt met onderzoek een bijdrage te leveren aan het huidige integratiedebat zoals dat momenteel in Nederland wordt gevoerd. De Jong doet praktijkgericht onderzoek naar kansen en knelpunten rond diversiteit binnen het onderwijsproces van Inholland. Het onderzoek van het lectoraat voorziet zo in de groeiende behoefte aan inzichten over het ontwikkelen van diversiteitsbeleid binnen het hoger beroepsonderwijs.  

Samenwerken

Het lectoraat werkt nauw samen met overheid, bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met diversiteitsvraagstukken en de rol van professionals in de superdiverse samenleving. Samenwerking is gericht op de vragen die leven buiten Inholland, waarbij het lectoraat als kennispartner kan samenwerken op de thema’s binding, religie, identity politics en de sociaaleconomische situatie.

Wie is Machteld de Jong?

Expertise

Machteld de Jong heeft als associate lector van het lectoraat Mens & Organisatie praktijkgericht onderzoek gedaan naar diversiteit binnen profit- en non-profitorganisaties. Vanuit deze rol heeft ze, samen met Petra Biemans, onderzoek gedaan binnen het project 'Syrische vluchtelingen aan het werk', een onderzoek in samenwerking met Hogeschool Windesheim en de Haagse Hogeschool. Dit langjarige project is in september 2018 afgesloten.

Ervaring

In september 2017 verscheen het nieuwe boek van De Jong over diversiteit in het onderwijs bij uitgeverij Nijgh en Van Ditmar, dat ze samen met Huub Nelis schreef.

Over Machteld

Machteld de Jong studeerde aan de VU en promoveerde er op identiteitsvorming van hoogopgeleide Marokkaans-Nederlandse jongeren. Ze deed veel onderzoek naar identiteitsvraagstukken, studiesucces en binding in het hoger onderwijs. In 2016 maakte ze het boek ‘Welkom in Nederland?’, naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. 

"Ik wil graag de positieve kracht van diversiteit benadrukken, maar dan moeten we wel eerst open met elkaar erover in gesprek gaan."

Machteld de Jong, lector Diversiteitsvraagstukken

Machteld de Jong bij Onderzoekers over de Toekomst

Luister de podcast

Hoe creëer je een inclusieve werkomgeving? Waar zien we de uitdagingen terug in onze samenleving? Machteld ging hierover in gesprek bij Onderzoekers over de Toekomst. In deze podcastserie delen lectoren van Hogeschool Inholland hun visie op de toekomst van de wereld. Benieuwd naar Machtelds visie?

Meer over de aflevering

Nieuws over Diversiteitsvraagstukken

Alle publicaties van Machteld

Werk samen met Machteld

Kom in contact en stel je vragen

Machteld de Jong
Telefoon
0621115381